Novo:

O Beethovenu kroz anegdote (2)

Ovom prilikom, nadovezujući se na nedavno objavljeni članak o Beethovenovom životu i stvaralaštvu,  još jedna anegdota iz Beethovenova života. Na koju se nadovezuje i priča o posveti 4. Simfonije, koja ilustrira zadatke koji su bili pred skladateljima – život sam po sebi, odlučivanje, snalaženje, zarada, te paralelno s tim stvaralački proces skladanja, vlastiti ugled i dostojanstvo. Održavanje stalne ravnoteže nije (bilo) lako.

Ludwig van Beethoven Ludwig van Beethoven

Principi

1805. Napoleon je izvojevao veliku pobjedu u bitci kod Austerlitza lukavom taktikom. Francuska je vojska pobijedila austrijsku i rusku, izgubivši ‘samo’ 8.000 vojnika, dok su Austrija i Rusija izgubile 27.000 vojnika.

Knez Karl von Lichnowsky (1756-1814) bio je pripadnik stare i bogate pruske aristokratske obitelji. Glazbeno se obrazovao i kod Wolfganga Amadeusa Mozarta te Mozartu i novčano pomagao. Izuzetno je cijenio glazbu Ludwiga van Beethovena. Beethoven je dvije godine živio u kućanstvu kneza Lichnowskog. Obiteljska rezidencija bila je u Graetzu, koji se danas zove Hradec nad Moravicí i teritorijalno pripada Češkoj. Lichnowsky je puno vremena provodio u Beču. Neka Beethovenova djela doživjela su premijernu izvedbu na koncertima koje je redovito priređivao knez Lichnowsky. Knez Lichnowsky je bio velikodušan i entuzijastičan podržavatelj Beethovenove skladateljske umjetnosti na vrlo konkretan način – financijski. Beethoven je nekoliko svojih skladbi posvetio knezu Lichnowskom. Povijest pamti kneza Lichnowskog prvenstveno po njegovoj podršci Mozartovoj i Beethovenovoj skladateljskoj umjetnosti.

Jednom prilikom, anegdota pripovijeda, 1806. godine, nakon spomenute bitke kod Austerlitza i francuske okupacije, knez Lichnowsky pozvao je neke francuske oficire na večeru u svoju rezidenciju i nadao se da će Beethoven odsvirati nešto za goste. U dogovoreno vrijeme Beethoven se nije pojavio i nakon određenog vremena provedenog u čekanju, netko od slugu donio je vijest da je Beethoven pobjegao iz dvorca i da ga je nemoguće pronaći. U Beethovenovoj sobi kasnije je pronađena poruka za kneza-domaćina u kojoj je Beethoven objasnio da ne može svirati za neprijatelje zemlje. Nadalje Beethoven je istaknuo, podupirući svoju odluku argumentom da je knez postao ono što jest zahvaljujući okolnostima i pravima po rođenju, a da je on postao skladateljem zahvaljujući samo vlastitim sposobnostima i radu. Na kraju pisane poruke je navodno bila ova legendarna Beethovenova rečenica:

Kneževa i plemića bilo je i bit će puno. Beethoven je samo jedan.’

Rezidencija i imanje kneza Lichnowskog u tadašnjem Graetzu, danas Hradecu

Rezidencija i imanje kneza Lichnowskog u tadašnjem Graetzu, danas Hradecu

Odnos podržavatelja umjetnosti i umjetnika nakon toga incidenta se pogoršao, no nakon izvjesnog vremena ponovno se poboljšao i knez Lichnowsky je još dugo podržavao Beethovenovo stvaralaštvo.

Možete pogledati i poslušati dio Beethovenove 4. Simfonije koju je napisao upravo te, 1806. godine:

Ta simfonija posvećena je grofu Franzu Joachimu Reichsgraf von Oppersdorffu (1778-1818), koji je bio prijatelj kneza Lichnowskog i sâm strastveni ljubitelj glazbe. Beethoven je grofa von Oppersdorffa upoznao tijekom jedne od svojih posjeta rezidenciji kneza Lichnowskog. Grof je čak uzdržavao vlastiti profesionalni orkestar. Grof se oduševio Beethovenovom ranijom simfonijom i naručio da Beethoven sklada još jednu i posveti je grofu – uz naplatu, što je bilo sasvim uobičajeno i u skladu s običajima tog vremena. Posvete skladbi su u većini slučajeva u to vrijeme bile naplative – zapravo bila je to kombinacija sponzoriranja i otkupa prava intelektualnog vlasništva, odnosno prava na izvođenje i/ili prava tiskanja nota skladbe. Beethoven je prvobitno grofu namjeravao posvetiti svoju 5. Simfoniju, no sticajem okolnosti 5. Simfoniju posvetio je knezu Lobkowitzu i grofu Razumowskom, za što se grofu  von Oppersdorff ispričao i ponudio mu posvetu svoje 4. Simfonije. Posveta 4. Simfonije grofu von Oppersdorffu ostala je i postala dio povijesti. 4. Beethovenova simfonija, premda manje poznata i od 3. i od 5. Simfonije, veličanstvena je i jednako divna skladba.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.