Novo:

“Nemogu dokučiti što je u njemu naprimjereno i nedolično”

"Koliko god se trudim proniknuti u problem starohrvatskog pozdrava 'ZA DOM – SPREMNI', nemogu dokučiti što je u njemu neprimjereno i nedolično." Kaže u uvodu svoga posta na facebook profilu od 7. kolovoza tekuće godine Branko Borković zvani Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara. Nadalje, kaže kako on osobno smatra da bi taj, po njemu, starohrvatski, pozdrav trebalo uvesti u službenu uporabu u oružane snage, a da bi odjek bio isti kao i s uvođenjem kune, očito mješajući povijesni kontekst, pritom navodeći kako bi "anti ovi ili oni" vrištali neko kratko vrijeme. Naposljetku, završava naš ratni heroj svoj post riječima: "(...) a nakon toga bi našli nešto drugo što ih evocira na dane dok su njihovi preci (a i oni) tamanili hrvate. Bračo i sestre: ZA DOM – SPREMNI!"

Skroz do vrha

U međuvremenu je potpora ovakvome stavu Mladoga Jastreba, s jučerašnjim danom, narasla, kako tvrde, na preko tri tisuće istomišljenika. Osnaženi masovnošću, izašli su s peticijom na internetu gdje od predsjednice Grabar Kitarović i predsjednika HDZ-a Karamarka traže da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci i da se spomenuti “starohrvatski” pozdrav uvede u službenu vojnu uporabu. Znakovito je ovdje istaknuti kako su se, uz predsjednika HDZ-a, obratili predsjednici RH. Vrhovna zapovjednica vojske, bila je na utakmici nogometne reprezentacije gdje je “starohrvatski” pozdrav grmio s većeg dijela tribina maksimirskog stadiona, a ona, umjesto da se digne i napusti cirkus, slavodobitno poslije utakmice izjavi kako je atmosfera bila “veličanstvena i predivna”. Srećom, iako se kasnije nedvosmisleno ogradila od takvih povika i atmosfere na stadionu, s figom u džepu mogu reći kako je u najmanju ruku čudno da su se Borkovićevi istomišljenici obratili baš na njenu adresu i, inače desno od desnijeg, Karamarka. Na kraju, u utorak je iz ureda predsjednice jasno poručeno kako je inicijativa “neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije”.

Mladi Jastreb bi o povijesti, a povijest ne kuži

Kada heroj iz Domovinskoga rata, što objektivno i jest, izjavi kako ne vidi gdje je problem u “starohrvatskom” pozdravu Za dom spremni, neka se iz devedesetiprve proba vratiti u četrdesetiprvu. Jedan od glavnih argumenata njegovim istomišljenicima je da se pozdrav Za dom spremni, spominje još u Zajčevoj operi Nikola Šubić Zrinski, a samim time logično je da je postojao i ranije. Ipak, znanstveno je potvrđeno da se navedeni povik, u svrhu pozdrava, počinje koristiti tek s uspostavom tzv. Nezavisne države Hrvatske. Samim time, režim koji je po svim svojim značajkama bio zločinački, pod spomenutim je pozdravom počinio nebrojene zločine protiv čovječnosti čiji su ogledni primjer koncentracijski logori, najveći od njih Jasenovac. Ovu znanstveno potvrđenu tezu Mladi Jastreb i njegovi istomišljenici naprosto moraju suštinski shvatiti, jer je apsolutna i jedina istina da je ustaški podrav Za dom spremni trajno i nepovratno kompromitiran! Posljedično, poviku kao takvome u suvremenome hrvatskome društvu, u kakvome bi mnogi od nas željeli živjeti, ali nažalost ne možemo, nema, niti ikada smije biti mjesto.

Radićeve izjave kao misao vodilja kroz 21. stoljeće

Zgodno je za primijetiti kako je Borković na svoj cover facebook profila postavio sliku Stjepana Radića i njegovu, s upitnom povijesnom sigurnošću, izjavu koja glasi: “Visoko dignite zastavu hrvatskoga državnoga prava, daleko raširite plamen hrvatske narodne sviesti, duboko usadite u srca vjeru u ujedinjenju i samostalnu Hrvatsku!” Radićeva izjava i njegova onodobna politika, u određenome povijesnome kontekstu, apsolutno je primjerena i odgovara svemu onome za što su se Radić i njegova stranka zalagali. Ipak, stavljena u današnji kontekst ona gubi smisao u okviru nedavnih Borkovićevih izjava. Republika Hrvatska je danas, upravo zahavljujući Mladome Jastrebu i tisućama ostalih hrvatskih branitelja, slobodna, nacionalno osviještena i moderna država, pritom ne ulazeći u gospodarsko i društveno stanje u kojemu se trenutno nalazimo. Ako bi morao još dublje analizirati Radićevu izjavu, onda je u današnjemu kontekstu dio rečenice “visoko dignite zastavu hrvatskoga državnoga prava”, pravi pokazatelj Borkoviću i ostalim potpisnicima peticije. Naime, Republika Hrvatska u preambuli Ustava poziva se na stoljetno državno pravo, ali i na antifašizam hrvatskoga naroda koji je proistekao iz Drugoga svjetskog rata. Zato je uistinu žalosno da Borkoviću i ostalim Rvatinama to još uvijek, u 21. stoljeću, nije jasno.

zds-logori

Ivan Vuk
About Ivan Vuk (1 Articles)
<p>Magistar povijesti. Od 2012. doktorand je Poslijediplomskog doktorskog studija moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područje njegova posebnog interesa je hrvatska povijest s kraja 19. i početka 20. stoljeća.</p>
 • Vice

  Poštovani profesore.Vidim da se bavite 19. i 20. stoljećem. E,ali povijest ne poćinje s 19. stoljećem. Možda neki poput vas tvrde da je naša država stara 20 godina. Nije 20,već više od 1000 godina.Ja sam po zanjimanju vozač motornih vozila(kamiondžija),i zanjima me cijela hrvatska povijest od trenutka dolaska Hrvata na ovo područje.(prema legendi prvi put ugledali more na Dubcima) Možete misliti da sam primitivac,ali zar upravo oni nisu jedini govorili (sramotnim) hrvatskim jezikom za vrijeme Austro-Ugarske i zar oni nisu ti koji su stvorili ovu državu i platili je svojom krvlju.Vi zasigurno niste autoritet kao ni ja za tumačenje podrijetla prvog spominjanja starohrvatskog pozdrava Za Dom Spremni ! Pogledajte presude u svezi hrvatskog pozdrava od hrvatskog suda na internetu.E moj profesore…

  • Nepobitna je CINJENICA da ne postoje povijesni izvori koji bi dokazali da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav. S druge strane postoje tisuce dokumenta koje su izdale ustaske vlasti uz moto “Za dom spremni”. Taj pozdrav stoji uz rasne zakone, smrtne presude, upute za logore itd…

   • Tomislav

    ZDS je nesumnjivo stari hrvatski pozdrav, a znanstveno je dokazao da je inačicu tog pozdrava koristio još ban Jelačić. Osobno ga ne bi koristio u vojsci, ali isto tako ga ne bi trebalo niti proskribirati. Rječnik dotičnog magistra povijesti, a posebno posljednja rečenica u članku, je apsolutno neprimjerena.

    • Ne postoji nikakav znanstveni dokaz da je ZDS koristio bilo tko drugi osim ustasa.

 • Vice

  Što se tiče starih povijesnih dokaza zna se da se koristilo Za Dom ! daleko prije 2. svjetskog rata. To NE MOŽETE pobiti. Nije ni čudo da ne možemo doći do drugih dokaza kada je za 50-godišnje vladavine komunizma sve uništavano,vi danas ne možete pronaći knjige starije od 19. stoljeća. Npr. Eugen Kvaternik Istočno pitanje i Hrvati je jedina njegova knjiga koja je dostupna u splitskoj gradskoj knjižnici.Znamo da nam svatko piše udžbenike i cenzurira našu povijest . I da ne bi raspravljali u nedogled Pozdrav Za Dom Spremni je domoljubni obrambeni pozdrav za dizanje morala u obrani domovine od raznih agresora.A ako ga je netko zloupotrbljava nije ni bitno.Jer ustaše su se koristili i našim novcem i jezikom i raznim frizurama i brkovima koje ljudi diljem Hrvatske i svijeta s ponosom prakticiraju i nose. ***** ***** ******

  • Svakim dodatnim komentarom samo otkrivate koliko ne poznajete materiju o kojoj govorite. Pozdrave koje ste ostavili na kraju nećemo objaviti.

 • Vice

  Avi kao razumite ,moj profesore, vama su komunisti dali dokumente , pa ti profesore uči napamet, dobiješ diplomu na osnovu takvog štiva ,koje se jedino priznaje, jer im istina ne odgovara, pa sad ste vi tobože kao neki stručnjak za ta pitanja , i sve to još prolazi jer su i danas vlast i mediji u istoj ulozi kao u komunizmu koji je kriv za više zločina nego nacizam , ali to nije popularno reci , znaći krivi podaci krivi tkz.stručnjaci, i briga vas sta ču ja reči ,a Briga mene šta vi govorite, ali vi ste ovlašteni pisati i objavljivatia, i drugima ne prihvačati komentare, i to je dokaz vašoj zabludi ,jer ako ste u praavu zašto skrivate tuđe komentare, isto tako ima profesora povijesti koji se ne slažu s vama ,ali oni nemogu biti objavljeni jer vi imate tu privilegiju , jer ste dio sistema koji želi kreirati istinu ,ali ima pjesma UZALUD VAM TRUD SVIRAČI , jer moj sin ide u školu i kaže tata odgovorio sam na satu povijesti kako su tražili u udžbeniku, ali znam da je istina drukčija pa kad dobijem ja Diplomu ja ču predavati povijest po istini, pa nek oni pivaju svoje , i točka . PAMETNOMU DOSTA

  • Vi ste dio obrazovnih problema ove države. Naravno da svaka obitelj ima svoju povijest, ali to ne znači da je ta povijest na bilo koji način objektivna ili točna. Želim Vašem sinu puno uspjeha tijekom studiranja i neka konzultira što više literature “Sine ira et studio”.

 • Kemal

  Svaka čast. Nastavite borbu

 • Darko Mrkonjic

  Riječ spremni gotovo očigledno je preuzeta od talijanskih fašista (pronto), na što upućuje i činjenica da su “autorska prava” otkupljena ogromnim teritorijalnim ustupcima pa je već zbog toga sramotno koristiti ju kao pozdrav, a s druge strane, s obzirom da su partizani rečeni teritorij vratili Hrvatskoj, izgubili smo i “autoraska prava” (ona ostaju talijanskim fašistima – ako bi im to suvremena Italija dozvolila koristiti).
  Drugi razlog zbog kojeg ne treba koristiti sporni pozdrav su obični, a nekima toliko nedostižna pristojnost i kućni odgoj – naime, svaki pristojan čovjek, koliko je god moguće, izbjegava ponašanje koje drugoga može uvrijediti (radi ilustracije, vjerujem da bi ljubitelje predmetnog pozdrava vrijeđalo kada bi netko koristio četničke pozdrave i znakovlja – jer smeta ih čak pozdrav smrt fašizmu (koji tumače kao poziv na ubijanje) iako je on metaforičan, jer nije ciljan na osobu, ili skupinu – već na ideologiju).