Novo:

Nadia Boulanger

Nadia Boulanger (1887. – 1979.) je francuska skladateljica, dirigentica i profesorica. Iz njene klase izašli su mnogi poznati skladatelji 20. stoljeća. U povijesnim knjigama je zapisana i kao prva žena dirigentica. Obje sestre rođene su u glazbeničkoj obitelji. Njihova majka, ruska princeza Raisa Mišeckaja, studirala je na Pariškom muzičkom konzervatoriju i udala se za jednog od svojih profesora – Ernesta Boulangera – skladatelja, dirigenta i profesora pjevanja. On je otac sestara Boulanger. Djed, frederic Boulanger je bio cijenjeni violončelist, a baka Juliette pjevačica. Nadia Boulanger podučavala je u Parizu i u Americi, gdje je osim podučavanja, bila i direktorica Američkog konzervatorija (Fontainebleau). Svi je pamte po izuzetnoj predanosti pedagoškom radu, velikom znanju, visokim zahtjevima i velikodušnosti.

Novac i predlošci za novac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Novac i predlošci za novac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Njena sestra Lili Boulanger (1893. – 1918.), skladateljica, uz pedagoško vodstvo svoje sestre Nadie i vlastiti talent, postala je prva žena skladateljica koja je osvojila prestižnu skladateljsku nagradu Prix de Rome. Tuberkuloza, kronična slabost imunog sustava i Kronova bolest okončali su njeno stvaralaštvo i život u mladoj dobi od 25 godina. Zanimljivo je da je Asteroid Lilith 1181 dobio ime po njoj.

Mlada Lili Boulanger

Mlada Lili Boulanger

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.