Novo:

Nadia Boulanger

Nadia Boulanger (1887. – 1979.) je francuska skladateljica, dirigentica i profesorica. Iz njene klase izašli su mnogi poznati skladatelji 20. stoljeća. U povijesnim knjigama je zapisana i kao prva žena dirigentica. Obje sestre rođene su u glazbeničkoj obitelji. Njihova majka, ruska princeza Raisa Mišeckaja, studirala je na Pariškom muzičkom konzervatoriju i udala se za jednog od svojih profesora – Ernesta Boulangera – skladatelja, dirigenta i profesora pjevanja. On je otac sestara Boulanger. Djed, frederic Boulanger je bio cijenjeni violončelist, a baka Juliette pjevačica. Nadia Boulanger podučavala je u Parizu i u Americi, gdje je osim podučavanja, bila i direktorica Američkog konzervatorija (Fontainebleau). Svi je pamte po izuzetnoj predanosti pedagoškom radu, velikom znanju, visokim zahtjevima i velikodušnosti.

Novac i predlošci za novac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Novac i predlošci za novac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Njena sestra Lili Boulanger (1893. – 1918.), skladateljica, uz pedagoško vodstvo svoje sestre Nadie i vlastiti talent, postala je prva žena skladateljica koja je osvojila prestižnu skladateljsku nagradu Prix de Rome. Tuberkuloza, kronična slabost imunog sustava i Kronova bolest okončali su njeno stvaralaštvo i život u mladoj dobi od 25 godina. Zanimljivo je da je Asteroid Lilith 1181 dobio ime po njoj.

Mlada Lili Boulanger

Mlada Lili Boulanger

Zanina Bilic
About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.