Novo:

Nada Subotić

Nada Subotić, glumica. Rođena je 11. listopada 1931. u Bošnjacima. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala u Vinkovcima do VII. razreda. Glumom se počela baviti još za vrijeme gimnazijskog školovanja, na školskim priredbama i Gradskom amaterskom kazalištu 1945. Studira glumu u Beogradu i Zagrebu. Nakon završetka Akademije 1954. do 1994. ostala je vjerna jednoj kazališnoj kući, Dramskom kazalištu „Gavella“. Isticala se brojnim glumačkim kreacijama u radio i televizijskim dramama, nastupala je u brojnim filmovima i tv serijama (popis), ostvarila niz značajnih uloga u kazališnim izvođenjima djela domaćih i stranih autora  koji su se nalazili na repertoaru njene kazališne kuće.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupala od 1970. godine gdje je pobrala najviše nagrade za najbolju žensku ulogu, na 1. festivalu glumca u Vinkovcima 1994. dobila nagradu za najbolju glumicu, na 3. festivalu bila domaćica, na otvaranjima „Vinkovačkih jeseni“ sudjelovala od početka 1966., sama pripremala recitale poezije diljem Hrvatske i pobrala brojna priznanja i nagrade.

Nada Subotić

Nezaboravna uloga Nade Subotić ostaje uloga Šimine žene u filmu Sokol ga nije volio, redatelja B. Schmidta i autora  F. Šovagovića iz 1988. Kao rijetko koja hrvatska kazališna glumica N. Subotić je  krajem 2005. proslavila pedesetogodišnjicu svog umjetničkog rada u kazalištu ulogom Mag Folan u predstavi Ljepotica iz Leenanea (M.  McDonagh) u Kazalištu mala scena u Zagrebu. Danas živi u Zagrebu, u mirovini je, ali je još uvijek aktivna pokojom ulogom u matičnom kazalištu „Gavella“ i „Kazalištu mala scena“ u Zagrebu, te na recitalima poezije širom Hrvatske. Udovica je poznatog hrvatskog pjesnika i sveučilišnog profesora književnosti FF Jure Kaštelana. Povremeno je viđam i u Vinkovcima.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.