Novo:

Na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan:

Svakodnevno pogledajte izbor događaja koji su se na današnji dan dogodili u prošlosti.

dogodilo-se-na-danasnji-dan

  • Obljetnica smrti
  • 1415 - Na današnji dan 1415. godine na lomači je spaljen Jan Hus, češki krščanski teolog i reformator. U svojim javnim istupima Hus je osuđivao zlouporabe, te razuzdani život klera, zahtijevao je skromniju Crkvu, prevođenje Biblije na narodni jezik, te odbacio mnoge nauke Katoličke crkve. Među ostalim pogubljen je zbog odbacivanja nauka o Čistilištu, oprostu grijeha, papi kao poglavaru crkve, raskoši i oholosti svećenika, te odbacivanja crkvene predaje, u korist evanđelja, vezano za crkvena učenja.
  • 1415 - Jan Hus, češki vjerski reformator, spaljen je na lomači na današnji dan 1415. godine. Protestirao je protiv pokvarenosti svećenika, osuđivao je razuzdani život klera, zahtijevao je skromniju crkvu, te isticao da čovjek oprost od grijeha dobiva stvarnim pokajanjem, a ne kroz novac.
  • Rođendani
  • 1907 Frida Kahlo, meksička slikarica realizma, kubizma i nadrealizma, rođena je na današnji dan 1907. godine. 1925. godine, Kahlo preživljava tešku prometnu nesreću, u kojoj je ozlijedila desnu nogu i zdjelicu, a kao posljedica nesreće javila se neplodnost. Sljedeće godine, naslikala je svoj prvi portret, poslije čega je uslijedila velika serija slika. 1928. godine je ponovo srela Riveru. Vjenčali su se sljedeće godine, a 1930. par je otišao u San Francisco, dok po povratku u Meksiko, odlaze u New York, na Riverinu izložbu, koja je bila organizirana u Muzeju modernih umjetnosti. Po posljednjem povratku u Meksiko 1935., Rivera se upušta u aferu s Fridinom mlađom sestrom Kristinom. Ubrzo se i Kahlo upušta u avanture, kako s muškarcima, tako i sa ženama. Jedna od njenih najozbiljnijih avantura, bila je s ruskim revolucionarom, Lavom Trockim. Zahvaljujući inicijativi Andrea Bretona ponuđena joj je izložba na modnom Julian Levy Gallery 1938. u New Yorku. Izložba je bila pravi trijumf, a pola slika je i prodano. Frida Kahlo umrla je 13. srpnja 1954. u Coyoacánu (Casa Azul), 7 dana nakon svojeg 47. rođendana.

Nešto nedostaje?

Pošaljite nam putem ovog obrasca: [Form id=”28″]