Novo:

Na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan:

Svakodnevno pogledajte izbor događaja koji su se na današnji dan dogodili u prošlosti.

dogodilo-se-na-danasnji-dan

Obljetnica smrti
2009 Michael Jackson, jedan od najvećih pop glazbenika 20. stoljeća, preminuo je na današnji dan 2009. godine. Radi njegova utjecaja na razvoj pop glazbe, plesa i mode prozvan je "kraljem popa". Njegov album Thriller iz 1982. godine je najprodavaniji album svih vremena. Osvojio je brojne rekorde: 13 Grammyja, 26 American Music Awards,  400 milijuna prodanih ploča, 13 singlova na broju 1 američke top liste, više Guinnessovih rekorda... Privatni mu je život bio pun kontroverzi i skandala. Umro je od prekomjerene količine lijekova koji su izazvali srčani udar.
Povijesni događaji
1876 - Na današnji dan 1876., odigrao se glavni dio znamenite Bitke kod Little Bighorna, u kojoj je izginulo 2/3 američke 7. konjičke pukovnije, zajedno sa zapovjednikom [potpukovnikom] G.A.Custerom, u borbi protiv nadmoćnih indijanskih snaga Siouxa i Cheyenna.
1950 - U zoru 25. lipnja 1950. godine vojnici Korejske narodne armije su uz potporu tenkova i topništva prešli 38. paralelu i napali Južnu Koreju. Počeo je trogodišnji rat koji je prema procjenama odnio oko 3 milijuna života.
1991 - Sabor Republike Hrvatske je 25. lipnja 1991. godine donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske
Rođendani
1903 George Orwell (pravo ime Eric Arthur Blair), engleski književnik, rođen je na današnji dan 1903. godine.. Autor je romanâ, autobiografskih proza, esejâ i novinskih članaka; novinar (1941–43) na BBC-u. Kao ljevičar i pristaša Komunističke internacionale sudjelovao je kao dobrovoljac u Španjolskom građanskom ratu gdje je i teže ranjen. O iskustvu iz Španjolskoga građanskog rata, kada je bio teže ranjen, pisao je u autobiografskoj prozi Kataloniji u čast (Hommage to Catalonia, 1938), u kojoj je izrazio i razočaranje komunizmom, izobličenim pod diktatom staljinizma. To stajalište temelj je i jednoga od najpoznatijih njegovih romana Životinjska farma (Animal Farm, 1945), satirične alegorije u kojoj kritički prikazuje staljinističku ideologiju. Totalitarizam je tema i njegova najpoznatijeg romana Tisuću devetsto osamdeset četvrta (Nineteen Eighty-Four, 1949). To je antiutopijska, zastrašujuća slika mogućega svijeta neslobode, sprege jednoumlja i tehnologije, svijeta u kojem je dokinuta privatnost i individualna sloboda, dok sve nadgleda »veliki brat«.

Nešto nedostaje?

Pošaljite nam putem ovog obrasca: [Form id=”28″]