Novo:

Na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan:

Svakodnevno pogledajte izbor događaja koji su se na današnji dan dogodili u prošlosti.

dogodilo-se-na-danasnji-dan

 • Obljetnica smrti
 • 1476 - Vlad III. (Vlad Țepeș), poznatiji kao Vlad Dracula, vojvoda rumunjske Vlaške, umro je (vjerojatno) na današnji dan 1476. godine. Vrijeme je trošio nabijajući na kolac vojne i civilne zarobljenike te osmanske poslanike. Okrutnost ga je dovela i do slave kad ga je Bram Stoker 1897. uzeo za lik glavnog vampira u noveli "Dracula".
 • 1760 - Andrija Kačić Miošić, hrvatski epik i vjerski pisac, umro je na današnji dan 1760. godine. God. 1756. štokavskom je ikavicom tiskano njegovo najznačajnije, žanrovski teško odredivo, djelo Razgovor ugodni naroda slovinskoga. U njemu se nalazi 41 pjesma. Prošireno izdanje iz 1759. sadrži 136 pjesama. Oduševljen narodnom prošlošću, čitajući djela svojih suvremenika, posebice F. Grabovca, Kačić Miošić prikazao je u stihu i prozi najznačajnije događaje iz prošlosti južnih Slavena i susjednih naroda. U prvome dijelu Razgovora prevladava proza, u drugome stih. Pjesme su pisane asimetričnim epskim desetercem 4 + 6, a 2. i 3. pjesma ukrštenim rimovanim osmercem. U predgovornim i pogovornim bilješkama istaknuta je autorova težnja za prosvjećivanjem slabije obrazovane publike, koja se, osim slovinskim, ne može služiti ni jednim drugim jezikom. Povodeći se za poetikom narodne epske pjesme, želio im je pružiti istinito i povijesno znanje. Djelo je nastalo proučavanjem povijesnih dokumenata i historiografske literature pisane latinskim (J. Bedeković Komorski, M. Barlezio), talijanskim (G. M. Biemmi, G. Doglioni, M. Orbini, G. Sagredo) i hrvatskim jezikom (F. Glavinić, P. Šilobadović, P. Vitezović Ritter). Kronološka kompozicija obuhvaća vrijeme od antičke povijesti Ilira do autorova doba, a najviše je pozornosti posvećeno kršćansko-turskim ratovima. Knjiga je bila čitana i objavljivana na širem južnoslavenskom prostoru.
 • 1799 - Na današnji dan 1799. godine umro je George Washington, prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
 • 1963 - Na današnji dan 1963., umrla je Ruth Lee Jones - poznatija kao Dinah Washington (r. 29. VIII. 1924.) - američka pjevačica i pijanistica. Iako prvenstveno jazz-vokalistica, pjevala je i blues, R&B i pop skladbe. Proglašena je najpopularnijim crnim ženskim vokalom pedesetih.
 • 2013 - Na današnji dan 2013. napustio nas je Peter Seamus O'Toole, britansko-irska glumačka legenda
 • Povijesni događaji
 • 1962 - Mariner 2 je na današnji dan 1962. godine bio prva zemaljska letjelica u prolazu uz Veneru
 • 1972 - Na današnji dan 1972. godine Eugene Cernan je završio šetnju Mjesecom i do danas je u povijest upisan kao posljednji čovječji hod Mjesecom
 • 1995 - Na današnji dan 1995. godine u Parizu je formalno potpisan tzv. Daytonski sporazum. Opći okvirni sporazum o miru u BiH potpisan je u američkoj zrakoplovnoj bazi Wright–Patterson kraj Daytona (savezna država Ohio), nakon pregovora između bošnjačke, hrvatske i jugoslavenske (srpske) delegacije (na čelu s predsjednicima A. Izetbegovićem, F. Tuđmanom i S. Miloševićem), vođenih od 1. XI. 1995. pod nadzorom SAD-a i međunarodne kontaktne skupine. Definirao je uvjete mirovnog sporazuma. Podržao je teritorijalnu cjelovitost i suverenost BiH, geopolitički je odredio entitete u BiH (Republika Srpska i Federacija BiH) i predvidio međunarodne snage za provedbu sporazuma (IFOR). Uz opći tekst sadržava i dodatne sporazume (anekse) za različita vojna, politička i društvena pitanja (aneks 4 je Ustav BiH) kojima je regulirano djelovanje IFOR-a i međunarodne policije (posebno i snaga NATO-a), nadgledanje razoružanja, razgraničenje entiteta (uz arbitražu za područje Brčkoga), raspisivanje izbora, povratak izbjeglica i raseljenih, unaprjeđivanje ljudskih prava, osnivanje javnih poduzeća, rješavanje sporova među entitetima, očuvanje nacionalnih spomenika i dr.
 • 2012 - Na današnji dan 2012. godine dvadesetogodišnji Adam Lanza je prvo kod kuće ubio majku i potom počeo krvavi pohod po Osnovnoj školi Sandy Hook. Ubio je dvadesetero djece starosti 6-7 godina i šest zaposlenika škole. Posljednji metak je lansirao u svoju glavu.
 • Rođendani
 • 1932 - Ovog dana 1932. godine, rodio se Charles Allan "Charlie" Rich (u. 25. VII. 1995.), američki country pjevač, skladatelj i tekstopisac. Široj je publici najpoznatiji po hitu "The Most Beautiful Girl In The World" iz 1973.
 • Zanimljivosti
 • 1751 - Na današnji dan 1751. godine osnovana je Terezijanska vojna akademija (Theresianische Militärakademie) u Bečkom Novom Mjestu
 • 1903 - Na današnji dan 1903. godine Wilbur i Orville Write su izveli prvi pokušaj leta s "Flyerom". Oštetili su nos letjelice tako da su tek tri dana kasnije pokušali drugi put.
 • 1940 - Na današnji dan 1940. godine na Sveučilištu Kalifornija u Berkeleyu po prvi put je izoliran plutonij 238
 • 2008 - Irački novinar Muntadhar al-Zaidi na današnji je dan 2008. godine tijekom konferencije za novinare cipelama napao tadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha. Cipelomet je popratio uzvicima “Ovo je oproštajni poljubac iračkog naroda, ti psu!" i "Ovo je udovice i djecu i sve pobijene u Iraku". al-Zaidi je uhićen, teško isprebijan i sljedećih 9 mjeseci je proveo u zatvoru. Cipele su uništene.

Nešto nedostaje?

Pošaljite nam putem ovog obrasca: [Form id=”28″]