Novo:

Mitska pećina Romula i Rema

Arheologinja Irene Iacopi je početkom 2007. godine objavila da je ispod ostataka Augustove kuće na Palatinu otkrila mjesto gdje je legendarna vučica hranila Romula i Rema. Otkriće je ponovno potaklo rasprave o istinitosti legende ili njenih dijelova.

Istraživanjem Augustove kuće (Domus Livia) arheolozi su naletjeli na špilju duboku oko 8 metara i široku oko 7 metara u promjeru bogato ukrašenu mozaicima i školjkama. Prozvana je Lupercal (lat. lupa – vučica). Svećenici su u tom prostoru vjerojatno slavili svečanost Luperkalije. Ta se svečanost obično održavala između 13. i 15. veljače s ciljem pročišćenja grada, za zdravlje i plodnost.

Položaj špilje (na temelju infografike BBC-a)

Položaj špilje (na temelju infografike BBC-a)

U špilju je spuštena sonda s kamerom koja je fotografirala bogato ukrašene zidove s bijelim orlom u centru kupole. Bijelo orao je bio simbol Rimskog Carstva tijekom vladavine Augusta. Ulaz u špilju još uvijek nije pronađen.

Profesori Adriano La Regina, Fausto Zevi i Henner von Hesberg ne podržavaju teoriju da se radi o špilji Luperkaliji. Smatraju da je to mjesto vjerojatno nimfej (svetište nimfa) ili blagovaonica iz vremena Nerona.

Spuštanje sonde

Spuštanje sonde

Svod špilje

Svod špilje

Zidovi su bogato ukrašeni

Zidovi su bogato ukrašeni

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (201 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Urednik Hrvatskog povijesnog portala i vlasnik obrta Inter nos. Radi u Srednjoj školi Čakovec. Član stručne radne skupine za izradu kurikuluma povijesti.