Novo:

Mirko Stanić

Mirko Stanić, dipl.ing., elektroinženjer, kapetan. Rođen je 15. lipnja 1922. u Vinkovcima u židovskoj obitelji, prijašnje prezime Schlesinger. Obitelj Stanić je izgradila vilu u kojoj je danas Zavod za zapošljavanje. U rodnom gradu je završio pučku školu i gimnaziju 1940. Odlazi na studij elektotehnike u Beograd na Tehnički fakultet. Zbog prvih jugoslavenskih antižidovski propisa u Beogradu, (dobri odnosi kneza Pavla Karađorđevića i Hitlera) nije mogao upisati drugi, proljetni semestar. Otac dr. J. Stanić ga s tetkom Ružicom Ornstein i njezinom djecom šalje u Palestinu početkom 1941. Kada se u Palestini od novih izbjeglica i useljenika pročulo za ratna događanja u Europi, a sa roditeljima i sestrom je izgubio svaki kontakt, Mirka Stanića nije nitko mogao zaustaviti da se prijavi kao ratni dragovoljac u «Židovsku brigadu iz Palestine» koja je ratovala u sklopu britanske vojske u Sjevernoj Africi. Sudjelovao je u oslobađanju Italije. Nakon savezničkog dogovora u Teheranu (k.11.1943.) i priznanja Titovih partizana kao saveznika, te susreta Churchilla i Tita u Napulju (s.1944.), Mirko Stanić prelazi u partizane, te sudjeluje u završnim ratnim borbama u Jugoslaviji krajem 1944. nadajući se da će tako najprije doći do Vinkovaca, kuće, roditelja i sestre. Bio je referent za vezu I. tenkovske brigade, Prve armije u sklopu JA, koju su Nijemci zaustavili na Srijemskom frontu krajem 1944.

Nakon proboja Srijemskog fronta, 12. travnja 1945. i prolaska JA kroz Vinkovce 13. travnja, Mirko Stanić je došao do kuće koja je bila sva opustošena, a od obitelji nije mogao nikoga zateći jer su mu svi stradali u logoru.

Godine 1948. je demobiliziran, nastavlja studij elektrotehnike u Beogradu koji će dovršiti u Izraelu. Odselio se sa ženom i sinom u Izrael 1951. Živio je u Bat-Jamu pored Tel-Aviva gdje je radio kao elektroinženjer. Posljednjih 18 godina života proživio je bolestan. O svojima i Vinkovcima više nije pričao. Umro je 16. travnja 1976. godine u Bat-Jamu, Izrael.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.