Novo:

Milan Marek

Iz spomenice vinkovačke gimnazije:

Milan Marek, profesor. Rođen 26. svibnja 1860. u Vinkovcima. U svom gradu završava pučku školu i gimnaziju 1878. Studira povijest, geografiju i njemački jezik u Grazu. Diplomirao je 1881.godine.

Spomenica vinkovačke gimnazije

Kao gimnazijski profesor radi u Sremskoj Mitrovici, Gospiću, Rakovcu, Rijeci, Osijeku, Senju i Vinkovcima od 1903. do 1924. godine. Osim pedagoškim radom istakao se na znanstvenom planu, osobito u ornitologiji. Napisao je stotinjak članaka lovnog i ornitološkog karaktera koje je objavljivao u stranim časopisima, osobito na njemačkom jeziku, te u domaćim časopisima Lovačko-ribarskom vjesniku i Glasu Prirodoslovnog društva. Čuvena je njegova studija o seobi ptica  Einfluss von Wind und Wetter auf den Vogelzug (1906.) koja je među stručnjacima izazvala živu diskusiju. U svom istraživačkom radu boravio je jedno vrijeme u Sjevernoj Africi i Abesiniji. Uživao je veliki ugled među svojim učenicima, kolegama na gimnaziji i Vinkovčanima. Umro je u Vinkovcima 1946. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.