Novo:

Mijo Filipović pl. Freudenberški

Mijo Filipović pl. Freudenberški, dipl.ing.,vodoprivredni inženjer, filatelista. Rođen u Slavonskom Brodu 31. srpnja 1869. Tu završio pučku školu a gimnaziju polazio u Vinkovcima do 1886., završio je u Požegi. Studira Vojno-tehničku akademiju, inženjerski vodoprivredni smjer. U početku službuje u austro-ugarskoj vojsci, zatim napušta vojsku i radi u civilnoj službi kod Zemaljske vlade u Zagrebu. S Brođaninom, zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Emilom Amrušem organizira „Zagrebački zbor“ današnji Velesajam.

U Prvom svjetskom ratu mobiliziran, te je zapovjednik riječne flotile na Visli i Bugu. Nastankom Prve Jugoslavije pomoćnik je ravnatelja Direkcije za riječno brodarstvo u Beogradu. Prijevremeno umirovljen 1923. i vraća se u Zagreb. No još uvijek je aktivan političar, stručnjak i filatelista, član je gradskog poglavarstva, nagovara tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Heinzela na osnivanje zoološkog vrta u Zagrebu. Gradonačelnik mu kao vodoprivrednom stručnjaku povjerava projekt uređenja dijela Maksimirske šume u zoopark. Na „Labuđem otoku“ usred prvog maksimirskog jezera, otvoren je usred ljeta 1925. godine zagrebački „Zoološki vrtić“ sa tri sove i lisice. Narednih godina „vrtić“ prerasta u pravi „Zoološki vrt“ sa tristotinjak životinja, dok danas ima preko 1700. To je bio prvi Zoološki vrt u jugoistočnoj Europi a Mijo pl. Filipović se vodi kao njegov glavni i prvi utemeljivač. On je i prvi njegov upravitelj.

Osnivač je Gradskog muzeja u Brodu (1894), i Hrvatskog filatelističkog društva (1898), glavni je urednik Vijesti, organa Hrvatskog društva inžinira i arhitekta. Pisao u brojnim novinama i časopisima. Umro je u Zagrebu u 79. godini života, 14. travnja 1948.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.