Novo:

Mijat Stojanović

Mijat Stojanović, pedagog, etnograf. Rođen je u Babinoj Gredi 26. rujna 1818. godine. Pučku školu završio u rodnom selu, a potom upornim radom stekao zvanje učitelja polažući ispite na Vinkovačkoj gimnaziji. Bio je narodni učitelj u Bosanskom Šamcu, Velikoj Kopanici, Županji, Sremskim Karlovcima, zatim u Ogulinu i Gospiću.


Godine 1850. za svog službovanja u S. Karlovcima upoznao se sa V. S. Karadžićem koji ga je podržao da i dalje skuplja etnološke vrijednosti naroda Slavonije, što je Mijat Stojanović revno radio do kraja svoga života. Izdao je nekoliko vrijednih zbirki etnografskog sadržaja: „Zbirka narodnih poslovicah“ (1835), „Uprave za dobro i kreposne vladanje i nekoje poslovice za mladež“ (1844), „Slike iz domaćeg života slavonskog naroda i iz prirode sa dodatkom“ (1865), „Pučke pripovjetke i pjesme“ (1867), te još dugi niz članaka i napisa po raznim časopisima. Bio je politički vrlo angažiran, borio se protiv dualističke monarhije koja je nastala na štetu jugoslavenskih naroda, zalagao se za suradnju južnoslavenskih naroda i druge tada napredne ideje. Značajan je po tome što prvi sakuplja kod nas u Slavoniji duhovno narodna blago. Umro je u Zagrebu, 18. rujna 1881. godine.

Mijat Stojanović

Mijat Stojanović

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.