Novo:

Mato Topalović

Mato Topalović, svećenik, profesor teologije. Rodio se 9. rujna 1812. u Zdencima kod  Slavonskog Broda. Pučku školu pohađao u Brodu a gimnaziju u Vinkovcima. U đakovačkom biskupskom sjemeništu se susreo s Josipom Jurajom Strossmayerom, osječkim sjemeništarcem i Jurajom Tordincem. Zajedno studiraju teologiju u Pešti i do kraja života ostaju njih trojica veliki prijatelji.

Mato Topalović

Za svećenika je zaređen u ljeto 1837. godine. Služi kao vojni kapelan kod jedne graničarske pukovnije u sjevernoj Italiji, župnik je u Trnavi, profesor je na đakovačkom sjemeništu a od 1855. župnik u Gradištu gdje nastavlja duhovni rad po uzoru na svoga bivšeg profesora Andrije Šumanovca. Omiljen među svojim župljanima, uzoran i strog, u stalnoj vezi sa svojim starim prijateljem tada đakovačkim biskupom Strossmayerom, oboljeva od sušice i umire u pedesetoj godini života 26. travnja 1862. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.