Novo:

Mato Ergović

Mato Ergović, glumac. Rodio se u Novim Mikanovcima 11. siječnja 1927. godine. Pučku školu završio u rodnom mjestu, a realnu gimnaziju u Vinkovcima za vrijeme rata. Nakon pedagoškog tečaja u Osijeku 1947. službuje kao učitelj u Benkovcu, Imotskom, Splitu i Bežancu kraj Pregrade. Od 1951. do 1954. studira glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu kod B. Gavelle. Nakon završetka studija angažiran kao glumac u Zagrebačkom dramskom kazalištu „B. Gavella“ sve do 1985. kada prelazi u dubrovačko kazalište „Marin Držić“, gdje radi do umirovljenja 1992. godine.

Mato Ergović je u svojim matičnim kazališnim kućama igrao manje karakterne i epizodne uloge: Tripče (M.D., Dundo Maroje), Harry Hope (E.O.N, I ledar dođe), Biskup (R.M., Glorija), Clotaldo (C.B., Život je san), Vuk (I.G., Dubravka), Cicerone (M.K., Aretrej), Caliban (W. S., Oluja), Tobija (W.S., Na tri kralja), Grobar (W.S., Hamlet) i druge. Nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama, radio i tv-dramama, tv-serijama: Malo misto, Velo misto, U registraturi i brojnim filmovima. Za ulogu Biskupa dobio je Nagradu grada Zagreba 1970. kao i brojne druge nagrade za svoje komične i nadahnute uloge. Danas živi kao umirovljenik u Zagrebu, redovit je gost na Festivalu glumca u Vinkovcima, povremeno odigra poneku ulogu u matičnom kazalištu, a i drugdje.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.