Novo:

Matija Mihaljević

Dr.sc. Matija Mihaljević, svećenik, teolog, fizičar. Rođen je 25. siječnja 1794. u Vukovaru. Pučku školu završio u Vukovaru, gimnaziju u Vinkovcima 1812., potom upisuje đakovački licej. S đakovačkog liceja, tadašnji biskup Mandić, šalje ga na studij teologije u Beč. Godine 1914. Beč je centar svijeta zbog Bečkog kongresa, prvog Napoleonovog poraza i preuređenja europskih granica koje je Napoleon uredio po svome. Mladi Matija Mihaljević kradom napušta kolegij teološkog studija kako bi susreo tadašnje prve ljude Europe: careve Aleksandra I. i Franju I. pruskog kralja Fridricha Vilhelma III., političare i vojskovođe, Metternicha, Castlereaghta.... Kad se vratio u Hrvatsku njegovih se priča o tim svjetskim događajima ljudi u Hrvatskoj nisu mogli naslušati.

Godine 1821. promoviran je u Pešti za doktora filozofije, a sedam godina poslije i doktora teologije. Cijelo to vrijeme službuje na Đakovačkom sjemeništu kao profesor dok 1833. nije postao đakovačkim župnikom. Godine 1847. vraća se na sjemenište za kanonika i rektora te je svjedokom instalacije biskupa J. J. Strossmayera za novog Đakovačkog biskupa kao i burnih događanja 1848/49. godine. Od 1850. prelazi na nove dužnosti i počasti, novom biskupu je revno služio još punih tridesetak godina. Umro je kao veliki predstavnik stolnog kaptola 1881. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.