Novo:

Marko Žužić

Prof.dr.sc. Marko Žužić, sveučilišni profesor, ekonomist. Rođen je u Soljanima 6. travnja 1902. u bogatoj seoskoj porodičnoj zadruzi koja ga je mogla školovati. Pučku školu završio u Drenovcima, gimnaziju u Vinkovcima 1921. Studirao je ekonomiju u Beču i Berlinu. Diplomirao i doktorirao u Beču na Pravnom fakultetu temom “Seljačke kućne zadruge u Hrvatskoj” (1925.). Zaposlio se u zagrebačkom bankarstvu.   Izvršni je tajnik Udruženja bankara Kraljevine SHS u Zagrebu od 1925. do 1929. Zbog neslaganja s diktaturom kralja Aleksandra Karađorđevića, prelazi na druge poslove u privatnim zagrebačkim tvrtkama. Kako se nije slagao ni s Titovim komunizmom, emigrirao 1946. u Tursku. Godine 1948. prelazi u SAD gdje dobiva politički azil i američku putovnicu. Kako je govorio više jezika lako nalazi posao, predaje na raznim američkim sveučilištima.

Napisao je više knjiga, a najpoznatija mu je “Short History of St. John in Ephesus” (1960.). Umro je u SAD-u  1986. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.