Novo:

Pijanisti ne stare (2): Magda Tagliaferro

Magda Tagliaferro (1893-1986) brazilska je pijanistica francuskog porijekla. Njen otac bio je inženjer na zadatku u Južnoj Americi. Nakon obavljenog posla, otac je započeo i završio studij glazbe i postao popriliöno renomirani pijanist do rođenja svoje kćeri. Magda je svoju prvu poduku klavira dobila upravo od oca. U dobi od deset godina nastavila je glazbeno obrazovanje na pariškom konzervatoriju u klasi profesora Marmontela. Kasnije je uzimala poduku i od slavnog pijanista Alfreda Cortota. Bila je izvrsna studentica. Nakon završetka studija na pariškom konzervatoriju osvojila je publiku u Europi, Aziji, Africi i Južnoj Americi svojim koncertnim nastupima. Posebno se isticala njena nježnost i jasnoća u sviranju. Veliki skladatelji, dirigenti i kolege glazbenici izvođači uvijek su rado nastupali s njom. Među njima svakako valja istaknuti poznatog francuskog skladatelja Gabriela Fauréa, pa slavnog rumunjskog violinista Georgea Enescua, o kojem sam na Hrvatskom povijesnom portalu već pisala, pa priznatog violončelista Pabla Casalsa i njenog profesora Alfreda Cortota, pa istaknutog njemačkog dirigenta Wilhelma Furtwänglera i drugih.

Njen život u Parizu uključivao je i šetnje sa skladateljem Mauriceom Ravelom, tijekom kojih su oboje uglavnom šutjeli, zapisala je Magda u svojim memoarima. Upoznala je i skladatelje Milhauda i Poulenca. Prokofjev i Villa-Lobos pisali su djela čija je ona bila prvi izvođač ili jedan od znamenitih izvođača. To je sasvim normalno, da se ljudi unutar glazbene struke poznaju i druže, bez obzira što nama danas pada kapa s glave kad čitamo ta značajna imena. Kao da čitamo tko je šetao sa Emileom Zolom ili Marcelom Proustom kao njegovim suvremenikom. Među njene znance ili prijatelje ubrajao se i pijanist Arthur Rubinstein, kojemu sam posvetila prethodni članak, koji je vrlo laskavo prilikom jedne zabave u Španjolskoj Magdi šaptao da je razmišljao o ženidbi njome, ali ipak odustao jer su ‘isuviše slični ljudi’.

Magda Tagliaferro, brazilska pijanistica francuskog porijekla

Magda Tagliaferro, brazilska pijanistica francuskog porijekla

Osim koncertnih nastupa kao solist na klavirskim recitalima ili pak kao solist s orkestrima, Magda je veliki dio svog vremena i znanja posvetila i pedagoškom radu. U dobi od  44 godine gospođa Tagliaferro počela je podučavati na pariškom konzervatoriju. Sljedeće 4 godine, do 1941. godine nastavila je redati koncerte i nastavila podučavati u Parizu. 1941. godine otišla je u Ameriku na planiranu koncertnu turneju. Zbog 2. svjetskog rata nije se nakon američke turneje vratila u Pariz već se uputila u rodni Brazil gdje je nastavila podučavati. Po završetku rata vratila se u Europu gdje je nastavila koncertirati i podučavati. Odbila je ponudu da zamijeni Alfreda Cortota u renomiranoj Nacionalnoj glazbenoj školi, smatrajući da bi je bilo kakva birokracija gušila. Umjesto toga, osnovala je kako u Parizu tako i u Brazilu svoje neovisne privatne pijanističke škole. Isto tako utemeljila je i pijanističko natjecanje, a mnogo puta bila je uvaženi član žirija poznatog i već spominjanog pijanističkog međunarodnog natjecanja u Varšavi koje nosi ime Frédérica Chopina. Među njenim učenicama su i Cristina Ortiz, i naša najistaknutija pijanistica Pavica Gvozdić.

Magda Tagliaferro napisala je svoje memoare koji su izdani u Brazilu 1979. godine pod naslovom ‘Quase Tudo’ (‘Baš sve’)

Magda Tagliaferro napisala je svoje memoare koji su izdani u Brazilu 1979. godine pod naslovom ‘Quase Tudo’ (‘Baš sve’)

Gospođa Tagliaferro mnogo je i snimala, no zbog nedovoljno razvijene tehnologije, mnogi smatraju da snimke ne odražavaju puni raspon njenog pijanističkog umijeća. Omiljeni skladatelj bio joj je Chopin, često ga je uvrštavala u programe svojih koncertnih nastupa. Često je svirala i Schumanna, niz djela španjolskih i francuskih skladatelja, a i djela Prokofjeva i Rahmanjinova.
Magda Tagliaferro se dvaput udavala, ali nije imala djece. Iz njenih memoara i ova je njena rečenica: ‘Što je bolje? Voljeti? Ili biti voljen? Ja kao osoba koja je malo kada zadovoljna, u životu sam trebala i jedno i drugo.’

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.