Novo:

Legato

 Proba filharmonijskog orkestra

Legato (iz talijanskog jezika, od glagola legare = povezivati, vezati) je glazbena oznaka za način sviranja, tzv. Artikulaciju sviranja, a znači ‘vezano, povezano’.

Pijanist može raditi i kao producent i kao organizator glazbenih događanja, stalno ili povremeno. Premda producenti i organizatori ne moraju nužno biti glazbenici, postoje neke prednosti kada producent i organizator poznaje glazbenu struku ‘iznutra’, kada je i sam prošao kroz glazbena događanja kao izvođač i svjestan je svojih potreba prije, za vrijeme i nakon nastupa. Producent glazbenog događanja odgovoran je za (detaljne) pregovore o nastupu glazbenika (ne uvijek, ovisi o veličini organizacije ili institucije koja organizira kulturni događaj), terminima proba, kontroli osiguranih ugovorom određenih uvjeta (put, smještaj, honorar, uvjeti za vježbanje, dostupnost nota i dr.), pojavljivanje svih potrebnih glazbenika na vrijeme na pravom mjestu, za probe (dolazak, koordinacija, sitne potrebe tijekom proba, odlazak) i za sam nastup.

Elaine Martone
Elaine Martone je američka producentica snimanja, koja radi u diskografskoj kući Telarc, sa sjedištem u gradu Ohio, Cleveland.

Ove godine (2007.) osvojila je Grammy nagradu za najboljeg producenta snimanja u području klasične glazbe. Za Elaine je to već četvrti Grammy, ali prvi za klasičnu glazbu, dok njene suprug Robert Woods već ima osvojenih 12 Grammy nagrada. Osim produciranja, Elaine obavlja i posao Starijeg zamjenika predsjednika odnosa s umjetnicima i produkcije. Evo njene zahvale sa dodjele nagrada Grammy:
“It is a huge honor for me to win my first Classical Producer of the Year GRAMMY,” said Elaine Martone, Senior Vice President of Artist Relations and Production at Telarc. “I share this honor with the remarkable artists I have the privilege of producing in classical and jazz, especially the visionary Robert Spano and the Atlanta Symphony Orchestra and Chorus, Paavo Jarvi and the Cincinnati Symphony (both ensembles are our long-time partners), Ben Zander and the Philharmonia, classical guitarist David Russell, and jazz pianist Michel Camilo who lends his amazing talents to Gershwin’s ‘Rhapsody in Blue’ – these are the artists that are represented by this award. But the real unsung heroes are my colleagues at Telarc who are committed to excellence. On their extraordinary shoulders, I get to stand. It is my privilege to be at the GRAMMYs and accept this award.”
Zanimljivo je da je Elainina matična kuća – diskografska kuća Telarc od 1980. godine osvojila ni više ni manje nego 54 Grammy nagrade – za izvedbu, produkciju i inženjering (tehniku).
Telarc godišnje izdaje 60 izdanja. Osim klasike, imaju i crossover, jazz, suvremeni jazz, blues i country, pa i pop rock izdanja. U sjedištu Telarca u gradu Ohio, Cleveland radi oko 50 zaposlenika.

Producent mora biti uglavnom uvijek dostupan za pitanja ili neke logističke potrebe (npr. instrument zapeo na carini, kritično vrijeme do probe 2h, ili zalutala prtljaga na aerodromu u kojoj su i note neophodne za izvođenje skladbe, ili nenajavljeno kašnjenje aviona, nemogućnost pronalaska taxija, u vrijeme kada javni prijevoz ne prometuje i sl.)

Sam nastup također iziskuje neke organizacijske poteze, odnosno producent je odgovoran za dolazak svih glazbenika na nastup na vrijeme, na glatko protjecanje samog nastupa, koordinaciju tijekom samog nastupa i sitne potrebe prije nastupa, te odlazak glazbenika i ispraćaj sa svim potrebnim stvarima, potpisanim ugovorima, isplaćenim dnevnicama i sl. u skladu sa dogovorom i ugovorom, ukoliko to sve nije obavljeno unaprijed ili nije moglo biti obavljeno unaprijed.

Proba komornog orkestra

Osim produciranja glazbenih događanja, pijanist može raditi i kao producent snimanja – audio i video – dakle, na radiju, na televiziji ili tijekom snimanja za nosač zvuka ili drugi medij za trajni zapis.

Producent snimanja ima vrlo sličnu ulogu producentu u filmovima – osmišljava i oblikuje snimku glazbenog djela tijekom i nakon snimanja. Producent također ima ključnu ulogu u osmišljavanju i izvedbi, te konačnom oblikovanju nosača zvuka – u glazbenom smislu. Producent snimanja mora biti glazbenik, jer mora jako dobro poznavati glazbu koja se snima, mora znati čitati note i pratiti skladbe koje se snimaju u notama/partituri. Producent snimanja mora biti vrlo skoncentriran i smiren.

Vrlo često su tijekom snimanja umjetnici koji snimaju – dakle, izvođači, naročito nervozni ili u jednom povišenom osjetilnom stanju, kako bi dali sve od sebe tijekom snimanja, pa je potrebna osoba koja će osim dobrih savjeta davati i stanovitu podršku i održavati smirenost i dobru radnu atmosferu. Jako je važno izvrsno poznavanje rada na računalu i kako funkcionira snimanje sa tehničke strane. Producent mora također dobro poznavati prirodne i tehničke zakonitosti svih instrumenata i ljudskog glasa, kako bi mogao unutar realnih mogućnosti tražiti određene preinake ili davati izvedive savjete.

Organizator glazbenih događanja ima vrlo slične organizacijske i koordinacijske zadatke kao i bilo koji drugi organizator kongresa, festivala ili sličnih događanja. Organizator je odgovoran za izračun potrebnih sredstava (budžeta) i nabavu istog (sponzori, donatori, pokrovitelji), te ostvarenje događanja unutar tog budžeta, pregovore s glazbenicima, najam dvorane, opreme, marketing i PR, koordinaciju sa svim suradnicima prije, tijekom i nakon događanja te dobru radnu atmosferu tijekom cijelog tog procesa.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.