Novo:

Komentar o X. državnom natjecanju iz povijesti

Na X. državnom natjecanju iz povijesti naša je škola sudjelovala prvi puta, i to u kategoriji natjecanja "Samostalni istraživački radovi." To je kategorija u kojoj svakako treba pohvaliti kreativnost i mentora i učenika, jer već su i sami naslovi upućivali na to da su izabrane teme intrigantne, raznovrsne, ali i "raznovremene".

Tako se moglo čuti nešto o istarskoj Mikeni – Monkodonji, početku naseljavanja Topuskog, šibenskim solanama u vrijeme mletačke vlasti, Turcima u Podravini, ali i o dubrovačkom tramvaju te zagrebačkim poplavama i požarima 17. i 18. stoljeća. Bilo je i tema vezanih uz školstvo,čak i o razvoju predškolskih ustanova u Slavonskom Brodu, preko poznatih požeških gimnazijalaca, fizikalne zbirke varaždinske gimnazije, pa do najslavnje pomorske škole na Jadranu – Lošinjske nautike. . Dok su Međimurke išle tragom jednog dokumenta, Trogiranke su se bavile brodogradnjom svog grada. Teme o turopoljskim emigrantima, te narodnim nošnjama i običajima biogradske okolice povezale su povijest s etnologijom. Ipak, najviše je bilo zastupljeno 20. stoljeće, od gospodarstva Pregrade, političkih napetosti oko lista “Virovitičan”, te “krvavog travnja” u Bošnjacima. U tu skupinu pripadala je i pobjednička tema koja je problematizirala reklame kao izvor mentaliteta Daruvara. O poznatim i manje poznatim Hrvatima govorili su Osječani koji su nas upoznali s violinistom Franjom Krežmom, te Zagrepčanke koje su prikazale Meštrovićev spomenik Strossmayeru.

Maturantice Ženske opće gimnazije (skraćeno ŽOG-ice)

Maturantice Ženske opće gimnazije (skraćeno ŽOG-ice)

Kao mentor zadnjeg spomenutog rada, moram priznati da je konkurencija zaista bila vrlo jaka i svima moram jednako čestitati, jer, iako su moje učenice izlagale prve, teme su me toliko zainteresirale da sam željela slušati sve. Stoga me nimalo nisu iznenadile riječi komisije da im je bilo vrlo teško izabrati. Osim toga, članovi komisije postavljali su vrlo korektna pitanja. S obzirom na prvo sudjelovanje, prezadovoljni smo sa solidnim desetim mjestom od dvadeset izlaganih radova.

Ovo su naši 'gradski rivali' iz Sesveta

Ovo su naši ‘gradski rivali’ iz Sesveta

Učenici koji su bili konkurencija, razmijenili su iskustva, ali se i lijepo družili te ostali u kontaktu putem Facebooka pa će njima ovo natjecanje biti ugodno iskustvo. Naravno, još je bilo bolje onima koji su bili toliko hrabri da su se na nekoj od lijepih krčkih plaža i okupali, jer i vrijeme im je tih svibanjskih dana (od 6. do 8.) išlo u prilog.

Ovo su Varaždinci…

Ovo su Varaždinci…

Melita Jesih Matic
About Melita Jesih Matic (3 Articles)
Profesorica povijesti u Ženskoj općoj gimnaziji Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti, Zagreb.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.