Novo:

Kako sjediti za klavirom

Sviranje klavira zahtijeva čitav niz koordiniranih pokreta pa je pravilan položaj sjedenja za klavirom vrlo važan. U ovom članku jedan kratak pregled najvažnijih postavki u sjedenju za klavirom.

Artur Rubinstein svira Beethovenovu klavirsku sonatu broj 23

Artur Rubinstein svira Beethovenovu klavirsku sonatu broj 23

Optimalno je sjediti na pravom klavirskom stolcu, koji je stabilan i bez naslona za leđa ili ruke. Sjedi se na rubu stolca, s obje noge čvrsto na zemlji. Potkoljenice su pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na bedra, kao i podlaktice pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na nadlaktice.

Stolac je smješten na sredinu ispred tipaka klavira, orijentacijski se može reći da bi nos pijanista – kada bi se spustio – trebao dotaknuti tipku F1. Stolac bi trebao biti podešen na najprikladniju visinu – koja se lako određuje upravo po kutu od 90 stupnjeva između podlaktica i nadlaktica. Previsoko postavljen stolac čini da se kut povećava, a prenisko postavljen stolac da se kut smanjuje, što nije optimalno povoljno. Naravno, podešavanje stolca ovisi o visini, dobi i građi pijanista. Kod mlađih učenika, primjerice u dobi od 7 godina, stolac se podešava dosta visoko jer je njihova visina još relativno niska. Kod korištenja pedala kut između potkoljenice i bedra se može i promijeniti.

Vladimir Horowitz

Vladimir Horowitz

Koljena u pravilu tek svojim vrhovima (2-3 cm) zalaze pod klavir tako da pijanist nije niti preblizu klaviru niti predaleko od klavira.

Leđa moraju biti uspravna, a ramena opuštena. Glava i vrat su uspravni kako bi oči mogle s lakoćom čitati note na notnom stalku u jednoj manje više ravnoj liniji, odnosno glava se po potrebi spušta s pogledom prema tipkama ili se pokreće lijevo-desno.

Maurizio Pollini

Maurizio Pollini

Tijekom sviranja pijanist ostaje u tom ‚centriranom’ položaju čak i kada mora svirati u udaljenijim oktavama. ‘Dosezanje’ udaljenijih tipaka postiže se pomicanjem gornjeg dijela tijela iz struka lijevo-desno. Dakle ne pomiče se niti stolac niti pijanist na stolcu, već samo gornji dio tijela iz struka.

Ručni zglob je otprilike u razini tipaka, dok su prsti, dakle cijela ruka, zaobljeni. Svira se jagodicama zaobljenih prstiju.

Ovo je kratak opis pravilnog položaja prilikom sviranja za klavirom. Uvijek ima odstupanja i razlika, naročito kada se radi o već ‘gotovim’ formiranim pijanistima koji si mogu dozvoliti puno više od onih koji tek uče klavir.

Myra Hess

Myra Hess

Helene Grimaud

Helene Grimaud

Martha Argerich

Martha Argerich

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.