Novo:

Juro Horvat

Juro Horvat, dipl. ing., elektortehnički inženjer. Rođen 17. travnja 1882. u Gospiću. Tu je završio pučku školu. Gimnaziju u Vinkovcima završio 1900. Elektrostrojarstvo diplomirao u Grazu na Tehničkoj visokoj školi 1904. (gdje je bio i Nikola Tesla). Potom radio u tvornicama oko Stutgarta, Ženevi, i kao ravnatelj društva "Energos" u Beču. Radi i na prvoj slovenskoj HE "Fala" na Dravi. Od 1924. je predavač na Tehničkom fakultetu u Ljubljani, a od 1932. na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Jedan je od utemeljivača Banovinskog elektrotehničkog poduzeća 1937. u Zagrebu.

Na Tehničkom fakultetu u Zagrebu predaje kolegij Prijenos i razdioba električne energije i Prijelazne pojave u električnim napravama. Napisao je brojne stručne i znanstvene članke o elektrifikaciji i elektranama, a objavljivao ih je u domaćim i stranim časopisima. Umirovljen je 1952., a umro  u Zagrebu 18. travnja 1954. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.