Novo:

Julije Domac

 Julije Domac

Prof.dr.sc. Julije Domac, sveučilišni profesor, farmaceut. Rođen je u poznatoj vinkovačkoj obitelji privlačkog podrijetla, 1. lipnja 1853. U Vinkovcima je završio pučku školu i gimnaziju 1872. Kao gimnazijalac često puta je zamjenjivao oca ili mu pomagao u njegovoj privatnoj ljekarni. Tako je zavolio farmaciju pa ju je i studirao u Beču i Grazu, gdje je doktorirao 1880. Kao gimnazijski profesor radi u Zemunu, Vukovaru, Zagrebu. Od 1896. godine je suplent za farmakognoziju na farmaceutskom Odsjeku u Zagrebu, 1889. postaje redovni profesor i na tom poslu ostaje sve do 1924. godine.

Pored pedagoškog, bavi se i teorijskim radom. Objavio je više srednjoškolskih udžbenika iz organske i anorganske kemije, a posebno se istakao u farmakognoziji. Najznačajnija su mu djela “Uputa u farmakognoziju” (1899.), te “Hrvatsko-slavonska farmakopeja” (1903.) koju je napisao zajedno s profesorom Janačekom. “Farmakopeja” je svojedobno bila proglašena za jednu od najboljih na svijetu. Osnovao je u Zagrebu Farmakognoški zavod koji postaje svojevrsni uzor u svijetu. U Domčevo doba, njegovim angažiranjem, hrvatske ljekarne postaju jedne od najbolje organiziranih i opremljenih u svijetu.

Zalagao se i za popularizaciju znanosti među širim narodnim masama. Zagovarao je sijanje šećerne repe i osnivanje šećerana u Hrvatskoj, te uzgoj drugih industrijskih biljaka. Umro je u Zagrebu, 6. ožujka 1928. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.