Novo:

Jota

Iz povijesti plesa

Poznata kolumbijska pop pjevačica Shakira po majci je katalonskog porijekla. Upoznajmo pobliže tu španjolsku pokrajinu i njenu glazbu! Katalonija, autonomna pokrajina na sjeveroistoku današnje Španjolske, ili na katalonskom Comunitat Autònoma de Catalunya, pokriva područje od 32,114 km² i službeno broji 7 milijuna stanovnika. Katalonski jezik zaseban je jezik. U pokrajini su dva službena jezika -  katalonski i španjolski. Krajolik sadrži mnoge planinske vrhove planinskog lanca Pireneja, mnoga jezera i rijeke.

Teritorij koji danas pripada Kataloniji u antici bio je koloniziran od strane drevnih Grka. Kasnije je bio dio Rimskog carstva. U srednjem vijeku pripadao je Aragonskom carstvu, kojim je vladala španjolska carska dinastija Aragona (1137. – 1479.). Aragonski imperij bio je poznat i pod nazivom Mediteranski imperij, zbog izuzetne moći nad morskim plovidbama i kontrolom morskih puteva. Na vrhuncu svoje vlasti, Aragoni su smatrani jednom od vodećih sila u tadašnjoj Europi.

jota-01

Ferdinand II. Aragonski

Ferdinand II. Aragonski

Istovremeno, odvijali su se i sramotni, kriminalni progoni Židova i ostalih koji su se razlikovali od većine – katoličke. U nerazumnoj borbi sa krivovjerstvom (hereza), u ime religije počinjeni su mnogi strašni zločini. Ironija sudbine htjela je da čak i kralj Ferdinand Aragonski ima židovskog porijekla, premda to nije nikada htio priznati.

Neobrazovanost većine puka, u kombinaciji sa neutaživom žeđu plemstva za vlašću i materijalnim bogatstvima, pružala je priliku okrutnosti i primitivizmu.

Važno je zapamtiti da znanje i obrazovanost mogu uvelike doprinijeti boljitku čovječanstva i u velikoj mjeri spriječiti manipulaciju političara.

U sljedećih nekoliko stoljeća Španjolska je sudjelovala u mnogim ratovima i gubila. Nakon sukoba uzrokovanog podršci habsburškoj monarhiji, dok je ostatak Španjolske podržavao francusku monarhiju, 1714 Felipe V pokorio je Kataloniju i ukinuo njene autonomna politička tijela. Katalonija se razvila u industrijski centar tijekom 19. stoljeća. U 20. stoljeću pod generalom Francom ponovno je izgubila svoje autonomne odlike, čak je i katalonski jezik bio zabranjen na javnim mjestima. 1978 Katalonija je ponovno uspostavila kulturnu autonomiju. Glavni grad moderne Katalonije – Barcelona, pa i cijela regija i danas su ekonomski najrazvijeniji dio Španjolske.

Isaac Albeniz, skladatelj (1860-1909)

Isaac Albeniz, skladatelj (1860-1909)

Katalonija ima jednu od najstarijih glazbenih tradicija u Europi. Barcelona je još u vrijeme drevnih Rimljana imala živopisnu glazbenu scenu. Maskerade i plesovi bili su toliko popularni i raskošni, da su u 4. stoljeću bili zabranjeni od kršćanske crkve. U srednjem vijeku u Barceloni su djelovali mnogi trubaduri. I u renesansi nastavila se bogata glazbena aktivnost. U 18. stoljeću razvijala se opera, kao i u Italiji u to vrijeme. U 19. stoljeću osnovano je Filharmonijsko društvo Barcelone, a 20. stoljeće obilježili su veliki katalonski skladatelji klasične glazbe Isaac Albeniz i Enrique Granados.

Enrique Granados, skladatelj (1867-1916)

Enrique Granados, skladatelj (1867-1916)

Vrlo je zanimljiva, osim već opisane umjetničke glazbe, i tradicionalna, narodna glazba. Narodna glazba je izvor inspiracije umjetničkoj glazbi. Narodna glazba je vrlo značajna jer u sebi sadrži specifičnosti podneblja iz kojeg dolazi. Upravo te specifičnosti čine glazbu prepoznatljivom i dragocjenom u svojoj različitosti.

Tradicionalni plesovi poput sardone, ball de bastones (ples sa štapovima), ball de gitanes (ciganski ples) i jota [ hota ] vrlo su popularni i poznati i izvan Španjolske.

Kastanjete

Kastanjete

Jota je tradicionalni ples udvaranja u sjevernoj Španjolskoj. Jota je i vrsta tradicionalne pjesme koja može prethoditi samome plesu. Španjolci vole reći, s ponosom ističući kvalitete ovoga plesa, da lijepa djevojka koja pleše jotu, odašilje strelice u srce svakoga tko je gleda, svakim svojim plesnim pokretom.

U jota plesu, par drži ruke visoko iznad glave, koristi kastanjete (mali udaraljkaški instrument koji se natakne na ruku, svira se brzim pokretima gornjeg i donjeg dijela šake, kastanjete udaraju jedna o drugu i tako proizvode zvuk) dok stopalima izvodi brze korake, obično uz pratnju gitare.

Par pleše aragonsku jotu u dvorani

Par pleše aragonsku jotu u dvorani

Aragonska jota je najpoznatiji oblik tradicionalnog katalonskog plesa. Smatra se da je nastao u 18. stoljeću. U današnje vrijeme plešu se različite inačice jote. Folklorni ansambli pripremaju izvedbe za festivale i druge priredbe. Izvorna jota može se vidjeti na vrlo malo mjesta, primjerice u mjestašcu Foz-Calanda ili u gradiću Alcañiz, te na još nekoliko mjesta u Kataloniji.

Poslušajte jedan zvučni primjer aragonske jote! ttp://www.altoaragon.org/jotas/la_magallonera.mp3

Mihail Ivanovič Glinka

Mihail Ivanovič Glinka

Slavni ruski skladatelj Mihail Ivanovič Glinka (1804.-1857.), najpoznatiji po svojim dvjema operama Život za cara i Ruslan i Ljudmila,  bio je toliko oduševljen aragonskom jotom, s kojom se susreo za svojega putovanja po Španjolskoj, da je napisao jednu orkestralnu skladbu upravo toga naziva ‘Aragonska jota’.

Poslušajte odlomak te skladbe na ovom linku:

http://www.amazon.com/gp/music/wma-pop-up/B000053HJX001001/ref=mu_sam_wma_001_001/103-6826737-6257428

 Puno je poznatiji ples flamenco, koji je međutim specifičan za regiju Andaluzije, premda se općenito poistovjećuje sa Španjolskom. Flamenco i jotu ne treba miješati.

Zanina Bilic
About Zanina Bilic (104 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.