Novo:

Josip Matasović

Prof.dr.sc. Josip Matasović, povjesničar, sveučilišni profesor. Rodio se 18. ožujka 1892. god. u Vrpolju. Tu je pohađao pučku školu, a gimnaziju u Vin­kovcima. Maturirao je 1911. Studirao je povijest i geografiju u Zagrebu, Zurichu i Beču gdje je 1915. diplomirao i obranio doktorsku disertaciju na temu srednjovjekov­nih hereza. Potom se vraća na Vinkovačku gimnaziju i radi kao profesor u ratnim godinama od kraja 1915. do 1918. Godine 1920. postaje kustos u Hrvatskom narodnom muzeju u Zagrebu gdje ostaje četiri godi­ne, a zatim odlazi u Skoplje na Filozofski fakultet gdje radi kao docent za noviju povijest. Godine 1932. postaje redovni profesor na Filozofskom fakultetu a 1941. se vraća u Zagreb gdje je postavljen za ravnatelj Dr­žavnog arhiva. Na toj funkciji ostaje sve do 1959., predaje i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kao redoviti profesor od 1943. do 1959. kada je umirovljen.

U svom znanstvenom radu na području povijesti naročito je pokazivao interes za povijest sedamnaes­tog i osamnaestog stoljeća, te je brižljivo sakupljao po­vijesnu građu. Poznatija su mu djela: „Iz galantnog stoljeća“, „Živopis M. Brašnića“, „Stari i starinski Zagreb“, „Kompanija kapetana Relkovića“ i dr.  Pokrenuo je i list Narodna starina (1922—1940) za istraživanje kulturne i etnografske baštine Južnih Slavena, bio mu urednikom i često ga sam financirao. Umro u Zagrebu, 10. veljače 1962. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.