Novo:

Jelačići

Josip Jelačić

Jelačić, hrvatska plemićka obitelj s posjedima oko Une i Kupe. Obitelj je od XVI. stoljeća dala više krajiških časnika. Prvi poznati Jelačić spominje se 1537. u službi knezova Frankapana Slunjskih. Privilegij plemstva je od kralja Rudolfa II. zajedno s braćom Jurjem, Nikolom, Petrom i Gabrijelom dobio Ivan Jelačić 15.III.1579. Isti je privilegij obnovljen od strane kralja Matije II. 14. VIII.1614. Dobio ga je Gabrijel s braćom Petrom, Ivanom i Jurjem koji su se istaknuli u borbama s Osmanlijama.

Isti su 1619. dobili grb. Kada su im posjede ugrozili Osmanlije razgranali su se u nekoliko loza. Nakon zauzimanja njihovih posjeda krajem XVI. stoljeća preselili su u Hrvatsko Zagorje i Turopolje. Poznatiji posjedi su im bili Kurilovec, Novi Dvori i Kurilovec. Po naselju Bužim su dobili naslov Bužimski. Najpoznatiji predstavnici obitelji su: Franjo i Josip. Arhivska građa o Jelačićima čuva se u Zagrebu (Državni arhiv Zagreb, Hrvatski državni arhiv,  Arhiv HAZU).

About Hrvoje Petric (80 Articles)
Rođen 1972. u Koprivnici. Završio studij geografije i povijesti u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zaposlen od 2001. Stručno se usavršavao u Sjedinjenim Američkim Državama, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj i Izraelu. Doktorirao 2008. u Zagrebu. Sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Autor je brojnih radova. Za svoj je rad nagrađivan. Predsjednik je Društva za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju. Urednik je znanstvenih časopisa «Ekonomska i ekohistorija» i „Podravina“. Izvodi nastavu na preddiplomskom i diplomskom studiju povijesti iz predmeta: Ekohistorija, Ekonomska historija, Hasburška Monarhija: imperijalna baština te Europske regije i hrvatska povijest ranoga novog vijeka.

1 Comment on Jelačići

  1. Jelacici su cincarskog podrijetla. Dosli iz Rumunjske.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.