Novo:

Jan Komski

Jan Komski rođen je 1915. u katoličkoj poljskoj obitelji. Sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća studirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Krakovu. Kad je ujesen 1939. Poljska uvučena u rat Komski se pridružuje pokretu otpora. Kako je poljska vojska kapitulirala sa istomišljenicima se pokušava prebaciti do Francuske u tamošnje poljske odrede. U travnju 1940. je uhićen na slovačkoj granici i 14. lipnja je sa 727 Poljaka prebačen u logor Auschwitz. Tamo je upisan pod lažnim imenom Jan Baras koje je imao u dokumentima kada je zarobljen. Dodijeljen mu je broj 564. Bio je član prvog transporta u novi logor i kasnije će se pokazati srećom što tada još nisu tetovirali broj na ruku.

Fotografija snimljena sat vremena nakon bijega iz Auschwitza (Komski stoji)

Fotografija snimljena sat vremena nakon bijega iz Auschwitza (Komski stoji)

Tijekom logoraškog života profesija mu je pomogla da preživi pa je za SS-ovce crtao portrete i arhitektonske skice. Uz pomoć pokreta otpora u logoru su izradili lažne dokumente, pa je tako 29. prosinca 1942. kao Józef Nosek pobjegao iz logora. Bijeg je poznata priča u kojoj je zatvorenik Boleslaw Kuczbara preobučen u SS uniformu iz logora „prepratio“ trojicu zatvorenika. Smjestili su se u selu Broszkowice u kuću članice pokreta otpora u stan ispod stana časnika SS-a. Komski je uspio stići do Krakova gdje je uhićen u raciji na željezničkoj stanici. Nije priznao da je bjegunac jer bi to bila sigurna smrtna presuda. Sudbina ga vratila na isto mjesto pa je tako ponovno vraćen u Auschwitz pod brojem 152884. Po dolasku je imao sreću što su ga prvo prepoznali prijatelji koji su ga uspjeli premjestiti u Auschwitz II Birkenau gdje ga nitko nije poznavao. Do kraja rata prošao je još  logore Buchenwald, Gross-Rosen i Dachau. Oslobođenje 29. travnja 1945. je dočekao u Dachau. Do 1949. je živio po logorima za raseljene i nakon toga je imigrirao u SAD. Radio je kao grafičar u Washington postu i često je slikao sjećanja na logore. Umro je 2002. godine.

Komski u zrelim godinama

Komski u zrelim godinama

Sjećanja na logore

Bijeg

Bijeg

Hrana i glad

Hrana i glad

Appell

Appell

Grijanje

Grijanje

Ecce Homo (lat. Ovo je čovjek)

Ecce Homo (lat. Ovo je čovjek)

Pogubljenje

Pogubljenje

Kažnjavanje logoraša

Kažnjavanje logoraša

Hranjenje uz vješala

Hranjenje uz vješala

Fotografija za uspomenu

Fotografija za uspomenu

Krematorij I

Krematorij I

Muški posao u ženskom logoru

Muški posao u ženskom logoru

Izvori

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.