Novo:

Jakov Buljan

Jakov Buljan, dipl.ing., biotehnološki stručnjak. Rodio se u Livnu 5. siječnja 1943. Već za rata s roditeljima se doselio u Slavoniju, a 1946. preselio u Vinkovce. Tu je završio osnovnu školu i gimnaziju 1961. Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, biotehnološki odjel 1966. Nakon završetka studija zaposlio se u Tvornici koža "Cibalia" Vinkovci, gdje je za vrijeme njenog najuspješnijeg poslovnog razdoblja obnašao različite dužnosti: bio je šef proizvodnje, direktor uvozno-izvoznog odjela, tehnički direktor, a u sklopu "joint venture" tvrtke, bio je neposredni rukovoditelj izgradnje tvornice koža u Madrasu u Indiji (1974./77.).

Nakon povratka iz Indije, prelazi u Zagreb gdje se zaposlio u građevinsko-industrijskom konzorciju INGRA. Zastupnik je ovog konzorcija u Tripoliju, Libija (1981./83.). Međunarodnim natječajem 1983., izabran je za rukovoditelja programa tehničke pomoći kožarskoj industriji u Organizaciji ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) u Beču. U okviru ove UN-ove organizacije specijalizirao se za pitanja zaštite okoliša od kožarske industrije. Tako djeluje na uvođenju čistijih tehnologija prerade koža, projektiranja i izgradnje sustava za prečišćavanje otpadnih voda, te obradu i bezopasno  odlaganje čvrstog otpada u Kini, Indiji i Pakistanu. U Brazilu, Kostariki, Indoneziji, Keniji i Nigeriji,  J. Buljan, potiče osnivanje razvojnih instituta za kožu i obuću.

U sklopu svog rada po svijetu u organizaciji UN-a, J. Buljan promiče i hrvatske interese, pogotovo u vrijeme Domovinskog rata, razbija pogrešne predodžbe i predrasude u svijetu o Hrvatskoj. Dok je bio jedan od najviše rangiranih Hrvata u cjelokupnom sustavu UN-a, uspio je plasirati nekoliko hrvatskih stručnjaka za zaštitu okoliša koju su se svojim radom afirmirali do svjetskih stručnjaka.

Autor je, koautor i urednik 40-ak stručnih radova iz zaštite okoliša, mnogi od njih su prezentirani na svjetskim stručnim kongresima. Za svoj rad je primio brojna domaća i međunarodna priznanja i nagrade.

U mirovinu je otišao 2003. godine u svojstvu zamjenika direktora Odjela za agro industriju, no nastavio je raditi za  UNIDO kao savjetnik.

Danas živi u Zagrebu.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.