Novo:

Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost” u Hrvatskoj

Najava izlozbe

Izložba “Anne Frank - povijest za sadašnjost” prevedena je na više od 40 jezika u četrdesetak država u kojima je gostovala od 2003. godine. Hrvatska verzija izložbe otvorena je 19. rujna 2013. u auli Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Izložbu je u sklopu projekta “Povijest za svijest” organizirala Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) s Kućom Anne Frank iz Amsterdama.

Na 32. završnom panelu međunarodnog dijela izložbe ukratko je pojašnjena namjena izložbe:

“Priča Anne Frank i svi događaji vezani uz njen život i smrt mogu i nas danas mnogo čemu naučiti. Cilj je Kuće Anne Frank uputiti poziv svakom od nas da spriječimo predrasude i diskriminaciju, čuvamo slobodu, podržavamo ljudska prava i radimo na demokratizaciji društva. Svojim postojanjem, Kuća Anne Frank želi nadahnuti ljude cijeloga svijeta da se aktivno posvete tim idealima.”

Na tridesetak panela detaljno je uz brojne fotografije i citate predstavljen život Anne Frank uz popratni kontekst zbivanja tijekom Drugog svjetskog rata. Poseban segment izložbe je 6 panela na kojima su prikazana zbivanja u Hrvatskoj i okolici od Drugog svjetskog rata do najnovijih ratnih strahota. Miljenko Hajdarović, autor hrvatskog segmenta, pojašnjava problematiku kontekstualizacije dječjih žrtava rata:

“Anne Frank je najpoznatija žrtva od oko 1,1 milijun djece koja su stradala tijekom Holokausta. Zločin koji je smišljeno planiran i proveden tijekom Drugog svjetskog rata morao je za sljedeće generacije biti značajna pouka. Nažalost na našim smo prostorima prije dvadesetak godina ponovno bili svjedoci da ratni vihor ne bira žrtve. Pokušao sam među mnogobrojnim žrtvama istaknuti barem poneko ime kako ne bi govorili o brojkama, pa se uz Annu Frank spominju Lea Deutsch, Oto Konstein, Vojko Sterk, Aleksandra Zec i Zlata Filipović. Izuzetno mi je drago što su upravo Vojko i Oto, hrvatski Židovi koji su preživjeli Holokaust, dio ove izložbe i što su je osobno razgledali.”

Izložba će prvo biti postavljena u najvećih gradovima, a nakon Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke putuje prema Čakovcu i drugim zainteresiranim gradovima. Za učenike koji će organizirano posjetiti izložbu osmišljeno je i vršnjačko vođenje izložbe, pa će se u svakom gradu ekipa vodiča spremati uz posebnu edukaciju. Termine potražite na www.hermes-communiaction.hr

About HPP (40 Articles)
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za povijest i srodne znanosti pokrenut 2006. godine.
Contact: Website