Novo:

Ivo Dekanić

Prof.dr.sc. IVO DEKANIĆ, sveučilišni profesor, šumarski znanstvenik. Rođen je u Rokovcima 14. listopada 1919. godine. Pučku je školu pohađao u Rokovcima, a gimnaziju u Vinkovcima završio 1939. Diplomirao je šumarstvo na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu 1943. Poslije rata se zapošljava u Vinkovcima i Slavonskom Brodu pri Okružnom narodnom odboru u odjelu za šumarstvo, zatim službuje u Oriovcu, Daruvaru, Pakracu. Istovremeno napreduje i u stručnom usavršavanju, pa se vraća Šumarskom fakultetu u Zagreb za asistenta a kasnije redovnog profesora i nositelja katedre.Fakultet ga kao mladog stručnjaka šalje na specijalizaciju uzgajanja šuma u Francusku i Švicarsku. Doktorirao je 1959. a habilitirao je godinu dana poslije. Za vrijeme redovitog napredovanja na fakultetu i držanja katedre za uzgoj šuma, sa  studentima je na terenskoj nastavi po svim značajnijim šumarskim gospodarstvima u Hrvatskoj, upravlja i nastavno-pokusnim objektima kao što su Maksimir, Medvednica, zeleni pojasa Zagreba, Velebita i drugima, a voditelj je i poslijediplomskog studija. Aktivno sudjeluje na međunarodnim šumarskim znanstvenim skupovima u zemlji i Europi.

Napisao je preko 80-tak  znanstvenih i stručnih rasprava u periodu od 1952. do 1993. godine. Radove je objavljivao u „Šumarskim novinama“, raznim šumarskim biltenima i znanstvenim publikacijama te „Lugarskom priručniku“, Vjesniku društva lugara itd. Samo neki od tih radopva su „Uređivanje šuma“ (1953.), „Neki podaci o uzgoju šuma u Francuskoj“ (1955.), „Gospodarenje šumama Slavonije s uzgojnog stajališta“ (1980.) i dr. Izabran je za počasnog člana Akademije šumarskih znanosti od 1997. Umro je u Zagrebu 25. listopada 1998.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.