Novo:

Ivan Hetrich

Ivan Hetrich, režiser, tv-voditelj, spiker. Rođen je u Vinkovcima 25. listopada 1921. Tu je završio pučku školu i tri razreda gimnazije. U Zagrebu završava gimnaziju 1939. Studirao i diplomirao režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Od 1946. radi na Radio-Zagrebu kao spiker, novinar, režiser. Godine 1956. jedan je od utemeljitelja TV Zagreb. Prvi je hrvatski i jugoslavenski tv-spiker, tv-voditelj i tv-režiser. Na Radio Zagrebu režirao preko 80 radio drama, bavio se adaptacijom romana i pripovijetki za potrebe radija. Na TV Zagrebu režirao je oko 80 tv drama, dvije tv serije, Kuda idu divlje svinje (1971) i Kapelski kresovi (1974), bio je voditelj filmskih tv emisija Ekran na ekranu i 3, 2, 1… kreni, tv emisija iz kulture, Srce u zavičaju i Srdačno vaši, Kviskoteke, režirao je oko 20 kazališnih drama u zagrebačkim kazalištima i u subotičkom kazalištu.Ivan Hetrich radio je i na filmu. Tako je još 1958. snimio srednjometražni film za djecu Veliko putovanje, i dvadesetak drugih, 100 dokumentarnih filmova. Pet godina je bio dramaturg u „Zora“ filmu. I danas ga se rado sjećaju na HTV. Kažu da je bio veliki gospodin, odnosno drug gospodin, popularno su ga zvali „drug Heti“. Primio je brojne nagrade i odlikovanja za svoj svetrani profesionalni i umjetnički rad.
Krajem 80-tih odlazi u mirovinu, ali je bio još dugo aktivan u novinarstvu, u novinarskom klubu u Zagrebu. Umro je u Stubičkim Toplicama 5. travnja 1999. godine.

Citat iz Vjesnika:

Ivan Hetrich ostao je zapamćen kao zaštitini znak zagrebačke televizije, čak i onim mlađim tv gledateljima koji se možda i nisu rodili u vrijeme njegove najveće radne i kreativne aktivnosti. Stasao je usporedo s televizijom, od početka pronalazeći sebe u pionirskim danima osvajanja novog medija. Bio je podjednako uspješan spiker, voditelj niza emsija, intervjuist, kao i redatelj, autor tv serija i dokumentarnih priloga sve do posljednjih godina kada su ostale zapamćene njegove vrlo uspješne serije poput onih »Srce u zavičaju« i »Srdačno vaši« u kojima je na najbolji mogući način prikazao život i djelovanje uglednih hrvatskih umjetnika i javnih djelatnika sa gotovo svih područja umjetničkog stvaralaštva.

Ostao je zapamćen po svom profesionalizmu, hladnokrvnosti i dostojanstvenom nastupu kojim je mirno bez vlastita isticanja i nametanja suvereno vodio sugovornike kroz emisije, dajući im priliku da maskimalno iskažu svoje osobnosti. Tim umijećem postao je nenadmašnim voditeljem. Za njega je njegov posao medijskog posrednika u službi vijesti koju treba priopćiti gledoteljima, uvijek bio u prvom planu i najvažniji zadatak kojem je podređivao vlastite sklonosti i želje. A tek u režiji televizijskih drama i serija dao je oduška vlastitim autorskim težnjama pokazujući punu širinu i raznovrsnost osobnog stila, sklonosti i obrazovanja.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.