Novo:

Ivan Filipović

Ivan Filipović, pedagog. Rođen je 24. lipnja 1823. godine. Pučku školu završio u rodnom mjestu, gimnaziju u Vinkovcima 1841., te viši pedagoški tečaj u Mitrovici. Službovao je kao učitelj u Vinkovcima, Novoj Gradiški, Slavonskoj Požegi i u Zagrebu. Za vrijeme svog službovanja širio je ilirske ideje, organizirao je prosvjetne radnike, bavio se prevođenjem i pisanjem udžbenika za pučke škole, te mnogih studija prosvjetno-pedagoških karaktera. Zbog pobune protiv vlasti (Bachov apsolutizam) odležao šest mjeseci u tamnici zajedno s M. Bogovićem (1852).

Napisao je „Slovničku čitanku“ (1851), „Početnicu“ (1870), raspravu Bečke pedagogijske slike (1870) i Kratku povijest hrvatske književnosti (1875). Godine 1860. radi na stvaranju učiteljske organizacije koja hoće da izbori narodni karakter škola bez tutorstva crkve i vojnog nadzora. Tako je njegovom zaslugom formirana „Učiteljska zadruga“ 1865. Nekoliko godina kasnije 1871. sudjelovao je u formiranu „Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora“, a iste godine preko časopisa Prosvjeta sazvao je Prvu opću učiteljsku skupštinu u Zagrebu, na kojoj je sudjelovalo preko tisuću učitelja i mnogo gostiju iz inozemstva.

1872. godine pokreće i uređuje časopis Slovenski pedagog koji je izlazio u Pragu do 1874. Iste godine pod njegovim utjecajem Hrvatski sabor i ban Ivan Mažuranić donose prvi zakon o školstvu prema kojem je smanjen utjecaj crkve u školama i poboljšan materijalni i društveni položaj učitelja u Hrvatskoj. Zbog sveopćeg angažiranja na prosvjetno-pedagoškom polju, školske vlasti ga postavljaju za županijskog školskog nadzornika od 1875. do 1886.

Dolaskom K. Hedervarya za hrvatskog bana položaj učitelja se pogoršava. Ivan Filipović je na čelu učitelja, podiže im duh, osniva 1885. godine „Savez hrvatskih učiteljskih društava“, postaje njegovim predsjednikom, vodi akciju za gradnju Hrvatskog učiteljskog doma (1892. je izgrađen). Banske vlasti ga uklanjaju s funkcije spomenutog društva zbog nepoćudnosti režimu.

Ivan Filipović je bio smion, slobodouman, velike energije i organizatorskih sposobnosti, te veoma zas­lužan za razvijanje hrvatskog školstva i pedagogije. Umro je u Zagrebu 28. listopada 1895. godine.

U Republici Hrvatskoj je ustanovljena Nagrada „Ivan Filipović“ za životno djelo, kao i godišnje nagrade za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu još od 1964. godine, a danas je dodijeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.