Novo:

Istraživanjem svojih korijena istražujemo i vlastiti zavičaj

Izbjegao pred Turcima iz Rame mjesto Ljubunci, iz takozvanih Donjih krajeva Bosne. Pripadnik nižeg plemstva. Nisu poznati muški potomci. Uz sam grafički prikaz najzanimljivije je kako se u prezimenu Škarica nalazi i dodatak koji točno određuje - navodi na selo Ljubunce u Rami. Grb potječe iz prve polovice XVI. stoljeća, sjeverna Hrvatska, točnije postoji drvena kurija (dvor) kod Krapinskih toplica, u mjestu Škarićevo.

Svi plemići velikog vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića (1350.-1416.) imali su na svojim grbovima prikaz polu-ispružene ruke koja drži sablju odnosno mač. Općenito i u jezgri, ovaj stari srednjovjekovni grb u varijanti bez polumjeseca danas je općepriznati simbol narodne, povijesne i kulturne regije Rama. Na vrhu ovog grba „Skaricza“ nalazi se dub (panj) s četiri pčele iznad koje mogućno simboliziraju četiri evanđelja. Prikazani grb prisvaja više obitelji Škarica iz Dalmacije i isti u većini slučajeva ne mora biti povezan s ijednom današnjom obitelji.

Daljnjim istraživanjem i s pomoću profesora Rajka Glibe iz Zadra navodi se kako je rod Škarica bio ponosan rod te je za vojne zasluge dobio grb vojničkog plemstva. Čast i ponos nisu im dopustili masovniju islamizaciju. Oni su se radije odlučili na seobe čiji današnji rezultat stoji kako je izneseno. Toponim Škarićevo u okolici Krapinskih toplica dobio je ime upravo po prezimenu roda Škarica. Profesor Glibo tako navodi kako je pronašao i jednu lozu koja je prešla na islam i to 1790. godine, da ne pomru od gladi – dakle, može se zaključiti, poprilično kasno. Potomak te loze Škarica je musliman-Bošnjak i njegov prijatelj konobar Dervo Ljubunčić koji živi u Uskoplju, a oženjen je kćerkom rahmetli piljara Rasima Plecića.

Gledajući širu sliku, Rama je danas neistražen i neiskorišten kraj u kulturološkom, povijesnom, arheološkom i svakom drugom pogledu. Uz sve napomenuto, dodatna zanimljivost je kako u Ljubuncima postoji danas gotovo potpuno neistraženo arheološko nalazište, a koje je novijeg datuma pronalaska (otkriveno tijekom ratnog sukoba Hrvata i Muslimana) te sa elementima mogućno iz više povijesnih razdoblja.

Koliko tajni iz bliže i daljnje prošlosti krije naša zemlja – možemo se samo pitati sve dok ne prionemo ozbiljnijem poslu?!

Pripremio: Matej Škarica na osnovu istraživanja ing. Borisa Alabande i dr. sc. Rajka Glibe

Grb Juraja Škarice Ljubunčića iz Rame, BiH. Juraj, lat. Gregorius, mletački Giorgio, Skaricza – Ljubunčić (Liubuncich?)

Grb Juraja Škarice Ljubunčića iz Rame, BiH. Juraj, lat. Gregorius, mletački Giorgio, Skaricza – Ljubunčić (Liubuncich?)

 

Matej Škarica
About Matej Škarica (31 Articles)
Na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2005. godine završava studij novinarstva. Godine 2006. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru upisuje poslijediplomski studij pod nazivom Jezici i kulture u kontaktu, smjer novinarstvo. Sudjelovao je u uređivanju nekoliko tiskovina, a usporedo piše tekstove i za mrežna elektronska glasila. Objavljuje uglavnom na internetu. Član je i suradnik udruge Ramska zajednica Zagreb. Trenutno živi i radi u Zagrebu. Autor je knjige "Propaganda kroz europsku povijest".

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.