Novo:

Istarski puti – uvod

Istraživanje kulturno-povijesne baštine Istre Povijesne i Knjižničarske skupine Škole za cestovni promet iz Zagreba, šk. godina 2008./2009.

Temom Istarski puti otvorili smo u školskoj godini 2008./2009. novu stranicu u radu Povijesne i Knjižničarske skupine Škole za cestovni promet. Inspiraciju za naslov našeg istraživanja pronašli smo u istoimenom putopisu Franje Horvata Kiša. Kao glavne zadaće odredili smo istraživanje kulturno-povijesne baštine Istre. U skladu s time pojedini su parovi i skupine učenika dobili zadatke da na temelju njima dostupne litarature prikupe tražene podatke, kako bi se o istraživanim istarskim mjestima stekla jedna zaokružena slika, koju je još više trebala izoštriti trodnevna stručna ekskurzija u Istru. U fokusu našega istraživanja nisu bili samo poznati priobalni gradovi Istre, već i razna mjesta u istarskoj unutrašnjosti, koja svojom kulturno-povijesnom baštinom od davnina svjedoče, kako o vjekovnoj naseljenosti istarskog poluotoka, tako i o njezinom hrvatskom karakteru. Naoružani podacima iz knjiga i s interneta zaputili smo se u travnju 2009. na Istarske pute, kako bi se u prvom redu dobro zabavili, a istovremeno upotpunili svoja saznanja o Istri,  koja smo tijekom godine marljivo prikupljali, jer, kako u uvodu svoga djela reče Franjo Horvat Kiš: Ove pute je autor za sebe prošao pa i za sebe opisao. Zabavljao se putujući, a zabava prelijepa bijaše ponoviti kod kuće ono što se vidjelo i doživjelo (...) Tako će štilac moći razumjeti i po koju svojeglavost u stilu i jeziku uopće; moći će oprostiti po koju omašku, po koju promašku. (HORVAT KIŠ, str. 7.)I mi se nadamo da će čitalac u tekstu koji slijedi, a govori o kulturno-povijesnim znamenitostima mjesta koja smo posjetili i proučavali, pronaći nešto za sebe te da će nam oprostiti eventualne nenamjerne pogreške.

Svih 15 nastavaka je dostupno u kolumni “Istarski puti”.

Literatura

J. BRATULIĆ, Aleja glagoljaša, Zagreb, Znamen, 1994.
B. FUČIĆ, Terra incognita, Zagreb, Kršćanska sadašnjost, 1997.
F. HORVAT KIŠ, Istarski puti, Zagreb, Državno izdavačko poduzeće Hrvatske, 1950.
Hrvatska likovna enciklopedija, sv. I. – VIII., [gl. ur. Žarko Domljan], Leksikografski zavod Miroslav Krleža – Vjesnik, Zagreb, 2005.
Istarska enciklopedija, [ur. M. Bertoša et al.], Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb, 2005.
A. NAZOR, Knjiga o hrvatskoj glagoljici „Ja slovo znajući govorim“, Zagreb, Erasmus naklada, 2008.

Autori

Autor: Povijesna i Knjižničarska skupina Škole za cestovni promet iz Zagreba
„Istarski puti“
Istraživanje kulturno-povijesne baštine Istre – Povijesna i Knjižničarska skupina Škole za cestovni promet iz Zagreba, šk. godina 2008./2009.
voditelji: Tomislav Šarlija, prof.-mentor, Marija Bednjanec, prof. – savjetnik

Tomislav Šarlija
About Tomislav Šarlija (23 Articles)
Diplomirao je povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno radi na radnom mjestu profesora povijesti u Školi za cestovni promet u Zagrebu, a prije toga je radio u V. gimnaziji, Gimnaziji Tituša Brezovačkog, Gimnaziji Lucijana Vranjanina i II. ekonomskoj školi u Zagrebu. Suautor je udžbenika povijesti za šesti razred osnovne škole i udžbenika za drugi razred gimnazije, kao i metodičkih priručnika uz te udžbenike.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.