Novo:

Istarski puti (5) – Motovun

Istraživanje kulturno-povijesne baštine Istre Povijesne i Knjižničarske skupine Škole za cestovni promet iz Zagreba, šk. godina 2008./2009.

Povijesno postanje Motovuna, gradića čijim smo se vizurama dosada divili gledajući ga na televiziji, seže još u brončano doba, kada se tu, ponad doline rijeke Mirne, nalazilo važno gradinsko naselje. U drugoj polovici I. tisućljeća prije Krista, područje Motovuna bilo je izloženo invaziji keltskih (galskih) plemena sa sjevera, a pretpostavlja se da i sam naziv Motovun dolazi od keltske riječi montona što bi značilo grad u gori. U rimsko doba grad je izgubio na važnosti, budući da su Rimljani izbjegavali brdovita područja, kakvo je ono oko Motovuna. U ranom srednjem vijeku naselje na mjestu današnjeg Motovuna opet je obnovljeno, postavši jedno od pet vodećih istarskih središta, o čemu nam svjedoči i njegovo spominjanje u zapisniku s Rižanskog placita (skupštine), nastalom 804.godine. U drugoj polovici XIII. stoljeća Motovun je dospio pod mletačku vlast, a tada se oblikovao i srednjovjekovni izgled grada s kružnom jezgrom na vrhu i podgrađem ispod nje. U podgrađe se ulazilo kroz južna, gotička vrata, dok se gradskom središtu na vrhu pristupalo kroz ranogotička vrata. Ona su bila dio gradskih zidina iz XIII. i XIV. stoljeća, ojačanih četverokutnim kulama. U razdoblju renesanse zidine su obnavljane i dograđivane, a iz tog doba potječe i renesansni bastion, građen 1539. Od stare gradske palače, izgrađene u XIII. stoljeću romaničkim stilom, sačuvano je tek nekoliko romaničkih bifora. Središnje mjesto na glavnom gradskom trgu zauzimaju crkva sv. Stjepana s početka XVII. stoljeća i četverokutna romaničko-gotička zvonik-kula (XIII./XIV. st.), s nazubljenim prsobranom na vrhu. Ispod cijelog gradskog trga nalazi se cisterna, na čijim su vijencima u reljefu uklesani gradski grbovi.

(…) Vraćamo se. Daleko pred nama Buzet na svom humcu čuči. Ma da je osvijetljen suncem iznad sebe teško se razabire. Sura mu boja splinjuje se sa svojom pozadinom i sa surim oblacima iza pozadine, ali zato Narodno polje ispod njega sve se sjaji od bjeline i svježine. Kao da se momak mlad, kao Veli Jože da se sprsio, pa se eno udara u grudi piješću. Ovdje ispod nas je korito Bracane, što preskakuje kamenje, koje si je sama navaljala, a onda će u Mirnu i s njom kroz onu tijesan zapadno od Buzeta pa kroz glasovitu Motovunsku šumu u more. (…) (HORVAT KIŠ, str. 51.)

istra-motovun-1

Romanička gradska vrata Motovuna

Romanička gradska vrata Motovuna

Gotička vrata na ulazu u Motovun

Gotička vrata na ulazu u Motovun

Četverokutna zvonik-kula na glavnom motovunskom trgu

Četverokutna zvonik-kula na glavnom motovunskom trgu

Gradska palača u Motovunu

Gradska palača u Motovunu

Tomislav Šarlija
About Tomislav Šarlija (23 Articles)
Diplomirao je povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno radi na radnom mjestu profesora povijesti u Školi za cestovni promet u Zagrebu, a prije toga je radio u V. gimnaziji, Gimnaziji Tituša Brezovačkog, Gimnaziji Lucijana Vranjanina i II. ekonomskoj školi u Zagrebu. Suautor je udžbenika povijesti za šesti razred osnovne škole i udžbenika za drugi razred gimnazije, kao i metodičkih priručnika uz te udžbenike.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.