Novo:

Istarski puti (13) – Žminj

Istraživanje kulturno-povijesne baštine Istre Povijesne i Knjižničarske skupine Škole za cestovni promet iz Zagreba, šk. godina 2008./2009.

Gradić Žminj nalazi se u unutrašnjosti Istre, južno od Pazina. Još od prapovijesnih vremena Žminj se nalazio na prometnim komunikacijama koje su povezivale sjevernu Istru s njezinim južnim djelovima. To je uvjetovalo nastanak niza gradinskih naselja tijekom željeznog doba, poput onog kod Sv. Foške ili onog na padinama Drage, gdje su pronađeni ostaci željeznodobne keramike. Po svemu sudeći hrvatska su plemena vrlo rano stigla u Istru, vjerojatno već na samom početku VII. stoljeća. O tomu nam svjedoči i pismo pape Grgura I. solinskom nadbiskupu Maksimu iz 600. godine u kojem spominje Slavene u Istri. O prisutnosti Hrvata na području Žminja svjedoči i starohrvatska nekropola, koja se obično datira u IX. i X. stoljeće. U razvijenom srednjem vijeku Žminj je bio dio Pazinske grofovije. Tada je nastao i kaštel (Fortica), smješten na uzvisini i okružen većim brojem utvrda i kula. Neke od njih sačuvane su i danas, uklopljene u ograde obiteljskih kuća. Najstarija crkvena građevina u mjestu je kapela sv. Antuna, koju je, prema natpisu na pročelju, izgradio majstor Armirigus 1381. u ranogotičkom stilu.

istra-zminj-1

Jednobrodna crkva s četverokutnom apsidom presvođena je šiljastim bačvastim svodom. Oslikana je vrijednim, ali teško oštećenim freskama, koje je radio nepoznati majstor krajem XIV. stoljeća. U gotičkom je stilu 1471. izgrađena i kapela sv. Trojstva, danas prislonjena uz sjeverni zid župne crkve. Unutrašnjost crkve krase freske sa scenama iz Kristovog života, nastale pod utjecajem umjetnosti iz alpskih zemalja. Najveća crkvena građevina u mjestu je župna crkva sv. Mihovila u samom središtu, na glavnom gradskom trgu. Građena je u više etapa od XVI. – XVIII. stoljeća, u sklopu feudalnog kaštela, a preteže barokni stil. Crkveni namještaj je također u baroknom stilu, a posebno valja izdvojiti propovijedaonicu i mramorne oltare, koji su ukrašeni slikama u stilu venecijanske škole XVII. i XVIII. stoljeća. S početka XVIII. stoljeća potječe rezbarena drvena pala, koja prikazuje Poklonstvo pastira, dok se u sakristiji čuva vrijedno crkveno ruho. Na žminjskom groblju nalazi se crkva sv. Križa, nastala u srednjem vijeku, a kasnije pregrađivana. Današnji izgled dobila je u XVII. stoljeću. Istočno od Žminja, udaljena 1,5 km od mjesta nalazi se crkva sv. Foške, podignuta 1729. godine.

Župna crkva sv. Mihovila u Žminju

Župna crkva sv. Mihovila u Žminju

Tomislav Šarlija
About Tomislav Šarlija (23 Articles)
Diplomirao je povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno radi na radnom mjestu profesora povijesti u Školi za cestovni promet u Zagrebu, a prije toga je radio u V. gimnaziji, Gimnaziji Tituša Brezovačkog, Gimnaziji Lucijana Vranjanina i II. ekonomskoj školi u Zagrebu. Suautor je udžbenika povijesti za šesti razred osnovne škole i udžbenika za drugi razred gimnazije, kao i metodičkih priručnika uz te udžbenike.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.