Novo:

Into the Great pyramid

Na ovu knjigu nadovezuje se dokumentarni film koji smo mogli kupiti na kioscima „Tajne Velike piramide“, koji je snimljen u rujnu 2002. godine. Iznenada je Dr. Zahi Hawass, voditelj Egipatskog vijeća za starine, u suradnji s ortodoksnim egiptolozima, prvenstveno s engleskog govornog područja, dozvolio da se probuši okno koje vodi iz Kraljičine komore prema zvijezdi Sirius. To je dopušteno „jednoj novoj ekipi“, a ne više ekipi Rudolpha Gantenbrinka, koji je započeo istraživanja tog okna i pronašao zatvorena vratašca na visini od 65 metara. Tko su članovi te „nove ekipe“ nije rečeno, ali ostaje mučan dojam da su Gantenbrinku uzeli projekt koji je on osmislio.

No, on je još dobro i prošao, jer su ga barem spomenuli, ali sve ostale koji su radili na novim uvidima u svrhu piramida, računajući i Bauvala i Gilberta u potpunosti su prešutili. Čak nisu željeli ni spominjati rezultate njihovog rada, već su ostali na izrazito konzervativnim stavovima (iz 19. stoljeća) da piramide služe Solarnom kultu. Sva sreća da nisu spominjali i otvore za „ventilaciju“. Ali, zato nisu rekli ni riječi o zvijezdama, Orionu ili Siriusu. Kad progutamo tu „knedlu“ na trenutak se razveselimo, jer vidimo da su vrata uspješno i vrlo precizno probijena i da se iza njih, na razmaku 18 cm, nalaze još jedna vrata. „Nova ekipa“ je uspjela proći i kroz drugo okno, koje vodi iz Kraljičine komore, prepuno zavoja, i uočiti i da se na njihovom kraju također nalaze vratašca. To su otkrića, koja su svakako uzbudljiva, pa zbog njih treba film i pogledati. Ali, to je sve što se ima za vidjeti. Ostatak filma služi za paradu dr. Zahija Hawassa, koji glumata velikog znanstvenika, a jedino za što stvarno brine je njegova fotelja i zarada od turizma za egipatsku vladu. Upravo je smiješno kako dr. Hawass dokazuje da je piramida „Keopsova“., tj. služi kao grobnica za jednog faraona. On pokazuje neki bezvezni grafit, vjerovatno iz 19. stoljeća, nacrtan crvenom bojom gdje piše Keops u kartuši i to je kako kaže i jedini dokaz da je piramida Keopsova. Navodno je neki radnik na piramidi obilježio taj kamen. Ali, kao prvo, taj grafit nalazi se među stotinama grafita, koji su definitivno moderni, od prvih posjetitelja piramida. Drugo, možete li zamisliti nekog kamenoresca koji koristi faraonovo ime da označi kamen? Taj bi u Starom Egiptu ostao bez glave u roku 30 minuta. I kako to da je od 2 300 000 blokova ugrađenih u piramidu samo jedan „markiran“? Taj kamenorezac, osim toga, poznaje hijeroglifsko pismo, kojim se služe isključivo svećenici. Treće, nigdje drugdje na piramidi ne postoji ni napisan ni uklesan ijedan jedini hijeroglif. Četvrto, ime Keops napisano je gramatički neispravno! Toliko o dokazu da je Velika piramida „Keopsova“.

Dr. Hawassa u filmu prati i „najveći“ autoritet za piramide dr. Mark Lehner, koji ostavlja bolji dojam od Hawassa, ali također se čini nedovoljno produhovljenim za mjesto koje istražuje. On sve lijepo iskopa, izmjeri i materijalno opiše i gotovo. Najviše voli prikazivati posude i temelje neke kuće, što naziva „velikim“, „presudnim“ ili „prvim“ otkrićima u povijesti. Radujte se, gledatelji i slušatelji, gomili podataka bez pravih odgovora!

A kad već ne možete dobiti prave odgovore, onda ću ja za sada postaviti barem neka prava pitanja svima onima koji proučavaju piramide: 1. Da li je itko ikada ustao iz mrtvih u piramidi? Da li je to doista bio Božji sin, bez ovozemaljskog oca? 2. Da li su piramide još uvijek u funkciji oživljavanja mrtvih? Ako nisu, koje popravke bi trebalo na njima napraviti da budu ili koja znanja bi morali usvojiti da ih stavimo u funkciju? 3. Da li su pojmovi sadržani u piramidi osnovni simboli i učenja svake religije sve do danas? 4. Da li su piramide žive? Djeluju li one poput nekakvog računala Hala 9000 i određuju život Planeta? Može li se iz piramida isčitati budućnost? Da li bi se nešto dogodilo Čovječanstvu kad bi piramide nestale? 5. Da li su piramide neka vrst stroja koja bi mogla pomoći svakome od nas, barem u duhovnom razvoju, a možda i u fizičkom? 6. Čemu služe zakopani brodovi pod zemljom i desetine kilometara kanala ispod piramida? 7. Sva moguća pitanja o starosti kompleksa kod Gizeha, o novim geološkim i drugim istraživanjima i sl., uključujući neoborive dokaze o tragovima kiše na Sfingi. Eto, odgovorite mi, dragi egiptolozi.

Branimir Bunjac
About Branimir Bunjac (28 Articles)
Dr.sc. Branimir Bunjac radi kao učitelj povijesti u OŠ Podturen. Predsjednik je Povijesnog društva Međimurske županije. Izdao je nekoliko knjiga povijesne tematike. Od 2016. godine saborski zastupnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.