Novo:

Hrvatsko narodno vijeće (HNV)

U pedesetim i šezdesetim godinama pokušavalo se stvoriti opće hrvatsko narodno predstavništvo u kojem bi se okupile sve organizacije emigranata. To je uspjelo 1974. godine u Torontu kada je nastalo Hrvatsko narodno vijeće. Prisustvovale su gotovo sve iseljeničke organizacije, članovi HSS-a i brojni nezavisni intelektualci. Za predsjednika je izabran Ante Došen.

Na prvom redovitom Saboru HNV-a 1975. za predsjednika je izabran haesesovac dr. Dinko Šuljak. Uoči drugog Sabora kandidirali su se i brojni “proljećari” koji su pobjegli iz Jugoslavije poslije izvanredne sjednice Predsjedništva SKH u Karađorđevu ili, kao Bruno Bušić i Franjo Mikulić, nakon što su izdržali zatvorske kazne. Dobili su velik broj glasova i svi su izabrani u vodstvo HNV-a. Zadnji sabor HNV-a održan je 1990. godine u Stuttgartu. Međutim, članstvo je tokom godina stalno opadalo zbog unutrašnjih sukoba.

U Ustavu HNV-s stoji da je glavni zadatak HNV-a “djelatno pomagati hrvatski narod svim prikladnim sredstvima i načinima borbe u njegovu zahtjevu i nastojanju da ostvari svoju slobodnu i samostalnu Državu Hrvatsku” (Vukušić, 2002:62).

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.