Novo:

Hiroko Nakamura

Japanska koncertna pijanistica Hiroko Nakamura održala je više od 3.000 koncerata diljem svijeta, Gospođa Nakamura snimila je 40 nosača zvuka, od kojih se snimka Chopinovog Prvog klavirskog koncerta u izvedbi s Londonskim simfonijskim orkestrom prodala u 100.000 primjeraka u jednoj godini. 1965. godine bila je najmlađa nositeljica nagrade na izuzetno jakom Chopinovom međunarodnom pijanističkom natjecanju u Varšavi. Od tada je osim još brojnih nagrada i ogromnog broja koncerata ostvarila i pedagošku karijeru – glazbena je direktorica Međunarodne Hamamatsu glazbene akademije te predsjednik stručnog žirija Međunarodnog Hamamatsu glazbenog natjecanja.

Nakamura

Osim tog natjecanja, bila je član žirija u svim velikim i važnim pijanističkim natjecanjima u svijetu. I dan danas nastupa na koncertima. Osim sviranja bavi se i pisanjem – njena sjećanja na rad u žiriju poznatog Čajkovski pijanističkog natjecanja u Moskvi 1982. i 1986. godine pretočena u knjigu osvojila su japanski ekvivalent Pulitzerove nagrade. Ta je knjiga pod naslovom ‘Natjecanje Čajkovski’ prodana u više od 250.000 primjeraka. Osim svega toga, gospođa Nakamura aktivna je i kao dobrotvorka u raznim dobrotvornim akcijama.

Gospođa Nakamura podučava mlade pijaniste

Gospođa Nakamura podučava mlade pijaniste

30. lipnja 2007 u velikoj dvorani Tokyo Bunka Kaikan, sa 2.300 sjedala, gospođa Nakamura svirat će neizrecivo težak program i rijetkost u pijanističkom svijetu  – svih 5 Beethovenovih klavirskih koncerata zaredom. Koncert će trajati 5 sati. Orkestralna pratnja bit će joj Simfonijski orkestar Tokyo Metropolitan, a dirigent Naoto Otomo, ujedno glazbeni direktor dvorane Tokyo Bunka Kaikan. Koncert počinje u 14 sati, a vrata za publiku bit će otvorena već u 13 sati. Nema adekvatne usporedbe, ali možda orijentacije radi to je kao 5 uzastopnih, zbijenih košarkaških utakmica istoga tima – na način da prva utakmica počinje primjerice u 10 sati, sljedeća u 11, sljedeća u 12, sljedeća u 13 i zadnja – peta – u 14 sati, bez velikih prekida i pauza.

Hiroko Nakamura na naslovnici nosača zvuka sa snimkama klavirskih koncerata Čajkovskog i Rahmanjinova uz dirigenta Evgenija Svetlanova

Hiroko Nakamura na naslovnici nosača zvuka sa snimkama klavirskih koncerata Čajkovskog i Rahmanjinova uz dirigenta Evgenija Svetlanova

Gospođa Nakamura počela je svirati klavir u dobi od tri godine i uskoro došla na glas kao čudo od djeteta. Sa 15 godina bila je najmlađa pobjednica nacionalnog glazbenog natjecanja u Japanu ikada u povijesti tog natjecanja. Studirala je na Juilliard School of Music u New Yorku kod profesorice Lhevinne. Od tada počinje njena fantastična pijanistička karijera. Gospođa Nakamura slovi kao jedna od najboljih japanskih pijanistica.

Zanina Bilic
About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.