Novo:

Helene Berr – francuska Anna Frank?

T-portal prenio je u četvrtak 10. siječnja 2007 vijest o zanimljivoj novoj knjizi. Radi se o dnevničkom zapisu mlade studentice Židovke Hélène Berr koja je ubijena u nacističkom logoru. Knjiga je izazvala senzacionalan odjek diljem svijeta te je Hélène Berr proglašena francuskom Annom Frank. U nastavku vijest o knjizi u cijelosti:

 'Dnevnik Helene Berr' nova senzacija

'Osjećam da me očekuje mračan put', to su riječi napisane prije gotovo šest desetljeća u dnevniku mlade pariške židovske studentice Helene Berr koja je ubijena u nacističkom koncentracijskom logoru. Njen dnevnik ovih je dana postao prava senzacija u Francuskoj - u samo tri dana od pojavljivanja na tržištu prodano je 26.000 primjeraka.

‘Dnevnik Helene Berr’ dirljiv je prikaz bezbrižnog života mlade djevojke koja postaje svjesna svog neizbježnog užasnog završetka. Iz tiska je izašao 3. siječnja, a na policama knjižara pojavio se tek početkom ovog tjedna. Francuski dnevnik Liberation već je ‘Dnevnik’ proglasio senzacijom u izdavaštvu 2008. godine, dok je u Le Figarou opisan kao svjedočanstvo izvanredne snage.

Antoine Sabbagh, urednik ‘Dnevnika’, za Spiegel online je kazao da je čim je pročitao prvu stranicu bio siguran da ga je napisala intelektualka.

Helene Berr

Helene Berr

Možda neizbježno, Helene je već prozvana francuskom Annom Frank. Iako su obje djevojke umrle od tifusa, i to u samo mjesec dana razmaka u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen 1945. godine, njihovi se dnevnici posve razlikuju. Dok se ‘Dnevnik Anne Frank’ bavi životom i skrivanjem u Amsterdamu, ‘Dnevnik Helene Berr’ opisuje iskustvo svakodnevnog življenja u Parizu pod njemačkom okupacijom.

Helene Berr je dnevnik započela pisati 8. travnja 1942. godine kao dvadesetdvogodišnja studentica Sorbonne, koja pršti od života, uživa u šetnjama pod pariškim suncem, te razvija romansu s budućim zaručnikom Jeanom Morawieckim. Odrastala je u privilegiranom društvu, budući da je njen otac bio imućni biznismen. Nacistička okupacija Francuske polako se sudarala s njenom srećom. Ključni trenutak za nju je bio kada je prvi put stavila žutu zvijezdu, 8. lipnja 1942. godine. ‘Držala sam glavu visoko i gledala ljude toliko izravno u oči da su okretali glavu. Ali teško je’, napisala je.

S vremenom je Heleni dnevnik postao sredstvo da prenese osjećaje i iskustva s Morawieckim, koji je napustio Francusku te se pridružio De Gaulleu. U posljednjem zapisu svog dnevnika, 15. veljače 1944. Helene je zabilježila: ‘Nijemci imaju samo jedan cilja – istrebljenje.’ Studentica engleske književnosti za zadnje je riječi u dnevniku upotrijebila citat Josepha Conrada iz romana ‘Srce tame’: ‘Horror! Horror! Horror!’

Prema tvrdnjama urednika Sabbagha, obitelj je mogla pobjeći iz Pariza 1940. godine, kada je otac imao priliku odvesti obitelj u SAD, te ponovno 1943. godine nakon njegovog hapšenja. No nisu vjerovali da zaista mogu nastradati. Bili su društvena elita.

Ipak, Helene je s roditeljima bila uhapšena 8. ožujka 1944. godine, a umrla je u logoru 1945. godine, nekoliko dana prije oslobođenja. Dnevnik je pola stoljeća bio u vlasništvu bliskih prijatelja obitelji. Prije no što su je uhapsili, Helene je dnevnik predala obiteljskoj kuharici. Kuharica ga je tada predala ujaku koji ga je nakon nekog vremena dao njenom zaručniku Morawieckom. Obitelj je zadržala kopiju dnevnika i s vremenom, 1992. godine Berrova nećakinja Mariette Job kontaktirala je Morawieckog koji joj je dao pravo vlasništva. Zatim je predala dnevnik u Memorial of the Shoah u Parizu, 2002. godine, gdje je bio izložen. Tada je dospio u ruke njegovom sadašnjem uredniku Sabbaghu, koji je još neko vrijeme uvjeravao Mariette da odobri njegovu objavu.

‘Dnevnik’ će uskoro biti dostupan širom svijeta, kako tvrdi nakladnik Editions Tallandier. Prava su prodana u 15 zemalja i prije no što je objavljen u Francuskoj.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.