Novo:

Georg Friedrich Grotefend

Georg Friedrich Grotefend (1775.-1853.), njemački učitelj i jezikoslovac zaslužan za dešifriranje klinastog pisma. Od ukupno 37 znakova staroperzijskog klinastog pisma Grotefend je 1802. godine odgonetnuo njih 10. Za preostalih 27 znakova znanstvenicima je trebalo još 45 godina. Svoja je istraživanja počeo na crtežima klinastog pisma što ih je 1765. u Persepolisu nacrtao Carsten Niebuhr. Zanimljiva je motivacija koju je Grotefend imao za rad na klinastom pismu.

Mažuranić je bio posvećen modernizaciji Hrvatske što se vidi iz natpisa, a bavio se i astronomijom Mažuranić je bio posvećen modernizaciji Hrvatske što se vidi iz natpisa, a bavio se i astronomijom

Prilikom jedne šetnje s prijateljem Rafaello Fiorillom započeo je raspravu da li je moguće pročitati natpise za koje ne znamo niti jezik niti sadržaj. Pala je i oklada u kojoj je Grotefend tvrdio da je to moguće. Dogovoreno je da pokuša sa klinastim pismom. U sljedećih šest tjedana Grotefend je uspio! Prvi znakovi koje je pročitao su iz riječi Darayavahusch : chschayathiya (= kralj Darije).

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (201 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Urednik Hrvatskog povijesnog portala i vlasnik obrta Inter nos. Radi u Srednjoj školi Čakovec. Član stručne radne skupine za izradu kurikuluma povijesti.