Novo:

Grb i zastava (broj 8)

Stigao je novi broj časopisa "Grb i Zastava", redovitog glasnika Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva. 8. broj časopisa datiran je na studeni 2010. godine i u nastavku možete pročitati kratki prikaz sadržaja.

Odmah na naslovnici Željko Heimer, glavni urednik časopisa, izvještava sa 29. međunarodnog kongresa genealoških i heraldičkih znanosti koji je održan u Stuttgartu tijekom rujna 2010. godine. Važno je istaknuti da su u akademskom dijelu kongresa sudjelovala tri naša predstavnika – Dubravka Peić Čaldarović s predavanjem Suvremeni heraldički identitet Republike Hrvatske prikazan u oznakama parlamentarnih i izvan-parlamentarnih stranaka, Matea Brstilo Rešetar Identitet vojnog plemstva u Hrvatskoj od Austrougarske nagodbe do raspada Monarhije i Željko Heimer Odraz vode u hrvatskoj municipalnoj heraldici.

Robert Grubiša donosi zanimljivi članak naslovljen Zastave u brodogradnji koji nam otkriva da se novi brod kod isporuke naručiocu predaje sa više setova zastava (od države registracije, države brodogradilišta, signalne…).

Tomislav Šipek u članku Nove zastave opisuje promjene na zastavama iz 2009. i 2010. godine (Bolivija, Tokelau, Afrička unija, Jersey, Nova Kaledonija, Malavi). Nekoliko stranica dalje o novim zastavama Mijanmara i Crne Gore piše Željko Heimer.

Povjesničar Hrvoje Kekez je za ovaj broj časopisa pripremio prikaz novog izdanja Maria Jareba Hrvatski nacionalni simboli i pritom ističe da djelo “predstavlja do sada jednu od najobuhvatnijih i najtemeljitijih studija o vizualnim hrvatskim nacionalnim simbolima i temeljno djelo za buduće studije o ovoj tematici.”

Jovan Jonovski u tesktu Novi grbovi u Makedoniji obavještava čitatelje o novousvojenom prijedlogu izgleda makedonskih zastava. Sobranja je tako u studenom 2009. usvojila prijedlog prema kojem:
(1) Grb Republike Makedonije predstavlja polje okruženo žitnim klasjem koje se spaja na vrhu, isprepleteno s plodovima maka i listovima duhana, povezano u dnu vrpcom s narodnim motivom.
(2) U sredini polja ocrtava se planina s rijekom u podnožju, a iza nje izlazeće sunce.
Uz državni grb u tekstu se opisuje i prikazuje grb predsjednika RM i grb Makedonske pravoslavne crkve.

Emir O. Filipović u članku Grbovi u Jajcu raspravlja o izgledu i povijesti grba na tvrđavi u Jajcu. Dodatno zanimanje oko grba pobuđuje činjenica da je grb umjesto na uobičajenu heraldičku desnu stranu okrenut na lijevu.

Slijedi kratki izvještaj o 2. festivalu umjetničkih zastavica koji je održan u sklopu 14. međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best.

Prika kraju ovog broja možete pročitati izvještaje sa godišnje skupštine HGZD-a i sa dodjele odlikovanja predsjednika Repuvlike Hrvatske.

Heimer i Josipović

Heimer i Josipović

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.