Novo:

Grb i Zastava (broj 4)

Krajem prošle godine zaključen je četvrti broj časopisa „Grb i zastava“ u zajedničkoj nakladi Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva i izdavačke kuće „Leykam international“. Novi broj na dvadeset stranica donosi priloge iz pera sedam autora. Kao najzanimljivije mogu istaknuti članak o japanskoj heraldici, te kratki pregled osobina i povijesti olimpijske zastave.

Časopis već na naslovnoj stranici otvara članak „Dva hrvatska grbovnika“ Dubrovake Peić Čaldarović u kojem autorica iznosi činjenice kako se kroz povijesni pregled hrvatskih i ostalih južnoslavenskih grbova može uočiti težnja za ujedinjenjem u zajedničku hrvatsku i/ili južnoslavensku državu.

Ralf Hartemink i Željko Heimer u članku „Heraldički albumi tvrtke Kava Hag“ donose priču o albumima (knjigama) samoljepljivih heraldičkih markica. Navedena je njemačka tvrtka u razdoblju od 1914. do 1955. godine izdala 125 albuma u kojima su prikazani grbovi 28 raznih zemalja. 1936. godine Kava Hag d.d. iz Zagreba je izdala jugoslavenski album na 72 stranice, koji sadrži 256 maraka sa slikama grbova od Kraljevine Jugoslavije, povijesnih županija i grbove gradova. Album i danas predstavlja najcjelovitiju monografiju municipalne heraldike Hrvatske.

Željko Heimer nas u članku „Japanska heraldika“ upoznaje sa detaljima i osobinama japanske heraldike, koja se u mnogo čemu razlikuje od standardne europske. Japanski grbovi se pojavljuju već od VIII. stoljeća većinom su kombinacijom geometrijskih i likovnih prikaza visoke estetske vrijednosti. Za razliku od europske heraldičke tradicije uopće ne sadržavaju štit.

Primjeri japanskih grbova

Primjeri japanskih grbova

U nastavku slijedi izvještaj sa 28. međunarodnog heraldičkog i genealoškog kongresa održanog u Quebecu na kojem je HGZD primljen u Međunarodnu genealošku i heraldičku konfederaciju (CIGH). Zanimljivo je pregledati i nove promjene na zastavama i grbovima nama egzotičnim državama i preostalim kolonijalnim posjedima poput Tokelau, Istočnog Timora, Falklandskih otoka, Turske Republike Sjeverni Cipar, Otoka Alderneya, Iraka i Novog Zelanda.

Posljednji je članak Marka Viteza posvećen olimpijskoj zastavi – njenoj simbolici, izgledu i povijesnim promjenama.

Informacije oko pretplate na časopis potražite na stranicama HGZD-a.

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.