Novo:

Grb i Zastava (broj 12)

Osvrt na novi broj časopisa:

Pred nama je novi, 12. broj, časopisa "Grb i zastava". Glasnik Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva izlazi već 6. godinu. Vrijedi istaknuti da je časopis dvojezičan i da se radovi uz hrvatskog objavljuju i na engleskom jeziku. Glavni urednik glasila je Željko Heimer. U ovom su broju sudjelovali Vlasta Bošnjak, Tomislav Galović, Tamara Mataia, Dijana Nazor i naravno Željko Heimer. 

Izdvajamo uvodne riječi:

Objavljivanjem svakog novog broja časopisa u današnjim uvjetima razlog je za slavlje samo po sebi. Nezavidna ekonomska situacija očituje se i u mogućnostima financiranja tiskanja i distribucije časopisa, a izostanak potpore državnih institucija i ove godine teško nam pada. Iskreno se nadamo da će dogodine odgovorni uvidjeti vrijednost skromnog doprinosa ovog časopisa nacionalnoj kulturi i popularizaciji ovog malog, ali za nacionalni identitet važnog, područja proučavanja.

Tomislav Galović nastavlja objavljivati “Leksikon hrvatske heraldike – hrvatski heraldičari (2)” i u ovom broju piše o Viktoru Antunu Duišinu (1898.-1963.).

Željko Heimer donosi izvještaj o tridesetom međunarodnom kongresu genealoških i heraldičkih znanosti koji je od 24. do 28. rujna 2012. održan u Maastrichtu u Nizozemskoj. Hrvatsku je predstavljao rad Dubravke Peić Čaldarović i Nikše Stančića naslovljen “Heraldika na rubu znanosti: Teze o značenju hrvatskog šahiranog štita”.

Dijana Nazor piše o 4. međunarodnom festivalu umjetničkih zastavica Umjetnost na vjetru koji se održao u sklopu festivala Cest id d’ best. Prikazane su 43 zastavice iz Hrvatske, BiH, Finske, Italije, Japana, SAD-a i Slovenije.

Vlasta Bošnjak u članku “Konzervatorsko-restauratorski zahvat na austrougarskoj pomorskoj zastavi nadvojvode iz 1894. godine” pojašnjava i ilustrira postupak restauriranja navedene zastave.

Željko Heimer prikazuje i opisuje nove zastave Malawija i Otoka Ascensiona, te najavljuje novu nacionalnu zastavu Iraka.

Među novostima ističe se prilog o problematici simbola grada Rijeke.

Tamara Mataia je prikazala suradnju Muzejske zbirke Kastavštine sa Osnovnom školom Milan Brozović i nadam se da ćemo taj članak uskoro vidjeti na ovom portalu.

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.