Novo:

Gospodarstvo Nezavisne Države Hrvatske 1941-1945. (2)

Kada je Poglavnik dr. Ante Pavelić dana 16.travnja 1941. godine imenovao prvu vladu Nezavisne Države Hrvatske te je gotovo za sve grane ondašnjeg narodnog gospodarstva (poljodjelstvo, stočarstvo, veterina, trgovina, obrt i industrija i javni radovi) ustanovio samo jedno ministarstvo, nazvano Ministarstvo Narodnog Gospodarstva. Prvim ministrom tog novog ministarstva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bijaše imenovan dr.Lovro Sušić, rođen u Mrkoplju (Gorsko Kotar) dana 9. kolovoza 1891. godine.

No, ne treba ovdje svakako smetnuti s uma povijesnu činjenicu, kako je onda gotovo cjelokupno hrvatsko narodno gospodarstvo toga vremena počivalo ustvari na seljačkom gospodarstvu, zadružnom životu te prirodnim bogastvima hrvatske zemlje. Zato je bilo neophodno potrebno odmah podići ukupno poljodjelstvo na jedan znatno viši tehnološki nivo. Intezivnijim gospodarenjem i melioracijama te organiziranim navodnjavanjem, trebalo je višestruko povećati iskoristivost neobrađenih, uglavnom vrlo suhih terena. Također, planom bijaše pokušati u što kraćem vremenu isušiti ogromne površine zemlje pod vodama i močvarama te izvršiti sve neophodne regulacije tokova rijeka, kako bi se time naravno dobile što veće površine plodnog i obradivog zemljišta.

dr.Lovro Sušić, ministar Narodnog gospodarstva NDH

dr.Lovro Sušić, ministar Narodnog gospodarstva NDH

Ustaška propaganda: Poglavnik NDH dr. Ante Pavelić osobnim primjerom veliča rad

Ustaška propaganda: Poglavnik NDH dr. Ante Pavelić osobnim primjerom veliča rad

Agrarna je industrija trebala biti okosnica razvoja gospodarstva NDH s obzirom na značajne prirodne preduvijete i resurse hrvatske zemlje. Stočarstvo je oduvijek na ovim hrvatskim prostorima bila najunosnija i najneophodnija privredna grana, svakako vrlo važna karika pri razvijanju ondašnje trgovine na veliko i malo. Tadašnja industrija, obrt, kućno rukotvorstvo i trgovina bijahu zamišljeni kao “vrijedne ruke pomoćnice sveukupnom seljačkom i opće narodnom gospodarstvu”.

Ustaška propaganda Narodnog gospodarstva

Ustaška propaganda Narodnog gospodarstva

Ideološka osnova tadašnje potpuno nove ideje o cjelovitosti organizacije ukupnog hrvatskog gospodarstva sastojala se u tome, da niti jedna grana privrede niti jedno poduzeće niti jedan poduzetnik i njegov radnik te niti jedan seljak ni građanin, ne mogu živjeti i raditi samostalno, a ne obazirući se na interese drugih žitelja NDH. Uvođenjem sistema narodnog gospodarstva kao jedinstvene cjeline više privrednih grana, započelo se i s razmišljanjem o novom kreditnom sustavu. Ideja bijaše, da isti ima prvenstveno služiti produktivnom razvoju industrijske i gospodarske proizvodnje, a potom tek posljedicama dobrog položaja istih, dakle trgovini i javnim radovima te podizanju općedruštvenoga standarda.

Tadašnja je vlada na sve načine željela iznaći načine stimulacije mladih ljudi, pogotovo mladih bračnih parova sa ili bez djece, za njihovu prekvalifikaciju u industrijsku radnu snagu. Tako je jedan od prvih aktova bila Odredba o izgradnji radničkih obiteljskih domova, donešena dana 9.lipnja 1941. godine u Zagrebu. Odluka je pala na Donju Dubravu odmah kraj Zagreba, gdje se ubrzo započelo sa izgradnjom čitavog naselja, nazvanog “Naselje Ante Starčevića, oca Domovine”! Potrebite skice niza radničkih kuća poslana je prethodno osobno Poglavniku od strane Radničke komore iz Sarajeva.

Odredba NDH o izgradnji radničkih domova, koji u konačnici nikada nisu u potpunosti saživjeli

Odredba NDH o izgradnji radničkih domova, koji u konačnici nikada nisu u potpunosti saživjeli

Model za 84 radnička doma nasela u Donjoj Dubravi

Model za 84 radnička doma nasela u Donjoj Dubravi

Ubrzo osnovano Ravnateljstvo za vanjsku trgovinu NDH, a posebnom zakonskom odredbom samog Poglavnika, određeno je i osnivanje Vijeća za vanjsku trgovinu, a koje je trebalo praktično raspravljati o svim načelnim i tekućim pitanjima nove hrvatske vanjskotrgovinske politike.

Zagreb 1941. godine

Zagreb 1941. godine

Lipik 1941. godine

Lipik 1941. godine

Novi Vinodolski 1941. godine

Novi Vinodolski 1941. godine

Poglavnik dr.Ante Pavelić pri jednom od svojih mnogih govora te 1941. godine rekao: “Jedna od glavnih žila što raznosi krv po tijelu hrvatskome jeste narodno gospodarstvo!” (originalni citat, “Hrvatski narod” br.80 od 3.svibnja 1941.).

(nastavlja se…)

About Darko Prebeg (2 Articles)
Dipl.ing. strojarstva. Živi i radi u Čakovcu.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.