Novo:

Glazbenici velikoga srca

Mstislav Rostropovič

Karta sukoba 1956. godine Karta sukoba 1956. godine

Nedavno preminuli čelist svjetskoga glasa, Mstislav Rostropovič, osim velike glazbene karijere bio je i čovjek – glazbenik velikoga srca. O njegovoj glazbenoj karijeri puno se pisalo, pa ću se ovom prilikom osvrnuti na njegov humanitarni rad – zapravo samo jedan dio njegovog humanitarnog rada, jer je bio vrlo angažiran u mnogim i raznovrsnim humanitarnim projektima. Možda je manje poznato da je Rostropovič osim sviranja violončela, sjajno svirao i klavir, te je kao pijanist često pratio svoju suprugu – opernu pjevačicu sopranisticu Višnjevskaju na koncertima. Rostropovič je kao angažirani borac za ljudska prava i humanitarni djelatnik nositelj čak 40 počasnih titula te čak 90 velikih nagrada iz 25 različitih nacija za humanitarno djelovanje.

Manje je poznato također da je Rostropovič osnivač fonda za poboljšanje zdravstvene njege kod djece u Rusiji. 1991, nakon raspada Sovjetskog Saveza, zajedno sa suprugom i kolegicom glazbenicom – svjetski renomiranom sopranisticom Galinom Višnjevskajom, osnovali su ‘The Vishnevskaya-Rostropovich Foundation‘ (skraćeno ‘VRF’). U fondu provode samoodržive programe javne zdravstvene zaštite, koja je bila na vrlo niskoj razini. Programi prvenstveno rade na zaštiti djece od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem te na djecu oboljelu od HIV virusa/AIDS-a.

VRF je javna, neprofitna organizacija, sa sjedištem u Washingtonu D.C., sa područnim uredima u Rusiji, Azerbajdžanu, Gruziji i Armeniji.

2006. godine u Rusiji je VRF završio petogodišnju inicijativu cijepljenja protiv Hepatitisa B i drugih bolesti, tijekom koje je cijepljeno više od 2 milijuna djece i medicinskih radnika koji su u kontaktu s djecom.

Osim cijepljenja VRF provodi i druge programe.

Mstislav Rostropovič i supruga Galina Višnevskaja snimljena sa cijepljenjom djecom u jednom sirotištu u St. Petersburgu, 2006. godine

Mstislav Rostropovič i supruga Galina Višnevskaja snimljena sa cijepljenjom djecom u jednom sirotištu u St. Petersburgu, 2006. godine

Prije godinu dana Mstislav Rostropovič je imenovan Posebnim izaslanikom UN-ovog programa za prevenciju i liječenje od AIDS-a – UNAIDS. VRF je i prije uključenja UN-a provodio brojne programe za prevenciju AIDS-a kod djece, njihovo liječenje, brigu o bolesnoj djeci, te integraciju djece oboljele od AIDS-a u društvo.

U Vijeću direktora VRF-a je i Nancy Reagan, a u Počasnom savjetodavnom vijeću i Margaret Thatcher, te predsjednik Jimmy Carter i njegova supruga. VRF podupiru mnoge druge privatne zaklade, poput Fonda Billa i Melinde Gates, korporacijske zaklade, poput Hewlett-Packard zaklade, te velike tvrtke poput Abbott laboratories, Merck, BP, GlaxoSmithKline, pojedine državne institucije poput američke vladine agencije za međunarodni razvoj, te individualnih donatora. Više o VRF-u možete pronaći na web stranici fonda: http://www.rostropovich.org/about_vrf.html

Kada se čovjek udalji od brojki i statistika i razmisli o djelovanju takvog rada – koliko je to spašeno djece, kolikoj djeci je to pomoglo, olakšalo život, shvati da je to ljubav u svom najplemenitijem obliku. Glazba i ljubav oduvijek su bile isprepletene na mnogo načina. Glazba i emocije kao i glazba i dobrota idu ruku pod ruku kao nerazdvojna i nerazdvojiva vrela istog strujanja, iste energije koja čuva ovo društvo i čini ga čovječnim.

Veliko hvala i za glazbu i za dobrotu i počivao u miru.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.