Novo:

Glazbeni pogled na dijete

Prije 13 godina prisustvovala sam sjajnom koncertu francuskoga pijanista Rogera Muraroa u Zagrebu. Na programu koncerta g. Muraro je imao i skladbe pod nazivom '20 pogleda na dijete Isusa' francuskoga skladatelja 20. stoljeća Oliviera Messiaena. Skladbe su me toliko oduševile da sam jedan od 20 Pogleda odlučila proučiti, uvježbati i uključiti tada u program svog diplomskoga koncerta na Muzičkoj akademiji.

Te su skladbe fascinantne, kao i cijeli Messiaenov opus. Na rubu su mistike i realnosti, na tankoj crti prijelaza ili već u njima – u neke više duhovne sfere satkane od instinkta, čistih osjećaja, impresija, slika, zvukova i boja. Transparentne i neuhvatljive, prava remek djela. Svaki Pogled je različit, ima ih nježnih i robustnih, prozračnih i gusto pisanih, no svaki je predivan na svoj jedinstven način. Vrlo su zahtjevne skladbe, jer nisu više pisane u tonalnom sustavu u kojem se lako orijentiramo s poznavanjem melodijskih i harmonijskih te oblikovnih struktura, ali i tehnički, no njihova snaga isijava preko toga i fascinacija je obostrana – uživaju i pijanisti koji djela izvode i publika koja ih sluša.

Olivier Messiaen, utjecajni francuski skladatelj 20. stoljeća

Olivier Messiaen, utjecajni francuski skladatelj 20. stoljeća

Olivier Messiaen rođen je 1908 u Avignonu, a umro 1992 u Parizu. Roditelji su ga kao intelektualci zarana interesirali za umjetnosti,a on je već kao desetogodišnji dječak nakon što je čuo jednu Debussyjevu skladbu odlučio da želi postati skladatelj. Bio je izvrstan student glazbe na pariškom konzervatoriju, gdje je studirao i orgulje i kompoziciju. Gotovo četrdeset godina, a počevši neposredno nakon studija, radio je kao orguljaš u jednoj pariškoj crkvi. Osim toga, podučavao je na glazbenim školama i akademijama. Kad je izbio 2. svjetski rat, krenuo je kao vojnik u borbu na frontu. Bio je i kraće vrijeme ratni zarobljenik, nakon čega se vratio u Pariz i nastavio podučavati. Njegove glazbene analize, razmišljanja, koja je komunicirao tijekom svojih predavanja postala su vrlo cijenjena i priznata, te su privlačila studente iz cijeloga svijeta. Messiaen je skladao uglavnom za klavir, orgulje, ali i za glas, te djela za orkestar.

Olivier Messiaen u kasnijoj životnoj dobi

Olivier Messiaen u kasnijoj životnoj dobi

I sam je bio sjajan orguljaši pijanist, ali i vrlo originalan i utjecajan skladatelj. Poznata je i njegova fascinacija proučavanjem ptica i glasanja ptica, na vrlo precizan i sustavan način, rezultat čega je na briljantan način pretvorio u glazbu. I u tom području sam imala osobni usret s jednim njegovim djelom – pisanim za klavir i orkestar –  ‘Egzotične ptice’. Vrlo temeljito sam proučila i obradila to djelo. Neobično mi se dopalo to djelo i nekoliko puta sam ga s velikim uspjehom izvodila u Hrvatskoj i Njemačkoj na javnim koncertima.

Messiaenova supruga pijanistica Yvonne Loriod bila je njegova studentica, a kasnije kao supruga vjerna izvoditeljica njegovih skladbi za klavir.

Yvonne Loriod, pijanistica, supruga Oliviera Messiaena, u kasnijoj životnoj dobi

Yvonne Loriod, pijanistica, supruga Oliviera Messiaena, u kasnijoj životnoj dobi

Ciklus Pogleda koji sam spomenula na početku, u originalu se zove ‘Vingt regards sur l’Enfant-Jésus’. Sviranje cijeloga ciklusa traje oko 120 minuta, no rijetki su pijanisti koji ciklus izvode u cijelosti, češće se izvode pojedini Pogledi. Ciklus je napisan 1944. godine. Posvećen je Messiaenovoj supruzi. Stručnjaci opisuju skladbe kao glazbene meditacije na Kristovo rođenje. Osnovna ideja ciklusa je ujedinjenje ljudskoga i božanskoga u djetetu. Ciklus je praizveden u Parizu 1945. godine.

Možete pogledati i poslušati upravo Rogera Muraroa:

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.