Novo:

Franjo Plavšić

Prof.dr.sc. Franjo Plavšić, sveučilišni profesor, diplomirani inženjer tehnologije. Rođen je u Privlaci 29. kolovoza 1946.  U rodnom selu završio osmogodišnju školu, gimnaziju u Vinkovcima 1965. Studirao na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu, nakon diplomiranja 1970., zaposlio se u „Plivi“. Magistrirao na matičnom fakultetu 1973. Godine 1976. prešao na „Rebro“ za  pročelnika Zavoda za toksikologiju i kliničku farmakokinetiku, u međuvremenu doktorirao 1981. na Tehnološkom fakultetu. Od 1990. godine je redoviti sveučilišni profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, uz funkciju pročelnika spomenutog Zavoda do 1993. Prof. dr. Franjo Plavšić, pored profesionalnog rada na fakultetu, od 1993. do 1998.  je predstojnik Centra za biomedicinska istraživanja  KBC Zagreb. Od 1998. do danas,  je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju.

Prof. dr. Franjo Plavšić kao sveučilišni profesor vodi kolegij „Toksikologija“  u dodiplomskoj nastavi na Farmaceutsko-biokemijskom  fakultetu u Zagrebu, te predaje kolegij „Ratna medicina“ na Medicinskom fakultetu. Na pet fakulteta zagrebačkog Sveučilišta predaje kolegije na poslijediplomskim studijima. Objavio je preko 170 znanstvenih i stručnih radova, autor je i urednik u dvadesetak knjiga, autor je 3 međunarodna patenta, autor je ili koautor u više od 230 kongresnih izvješća, autor više desetaka stručnih elaborata.

U Domovinskom ratu bio dragovoljac, osnovao je još u svibnju 1991. Toksikološku službu pri Glavnom sanitetskom stožeru. Kao zapovjednik službe sudjelovao je u svim obrambenim i oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske, do 2000. obnašao je dužnost pročelnika Odsjeka za toksikologiju Kriznog stožera Ministarstva zdravstva RH.

Od Univerzijade u Zagrebu 1986. do posljednjeg posjeta sv. Oca Pape 2004. Republici Hrvatskoj, kao i svih drugih značajnijih događanja, član je organizacijskih timova i brine za toksikološku zaštitu velikih narodnih sabora, isto tako i kod tuzemnih toksikoloških nesreća.

Član je uredničkih odbora, savjeta više znanstvenih i stručnih časopisa, vrlo je aktivan u zaštiti okoliša RH, jedan od osnivača pokreta za zaštitu prirode “Lijepa Naša” i član njezinog prvog i drugog predsjedništva.

Prof. dr. Franjo Plavšić  je za svoj požrtvovni rad više puta odlikovan najvišim državnim priznanjima. Odlikovan je „Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske“, „Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića“, „Redom Hrvatskog trolista“, „Spomenicom Domovinskog rata“, posebnom pohvalom Predsjednika Republike za ustrojavanje i vođenje toksikološke zaštite za vrijeme Domovinskog rata te medaljama „Bljesak“, „Oluja“ i „Ljeto 95.“, kao i brojna druga odlikovanja i priznanja.

U slobodno se vrijeme profesor Plavšić bavi književnošću, objavio je do sada 2 romana, 2 zbirke priča, tridesetak novinskih priča. Član je Društva hrvatskih književnika. Danas živi i radi u Zagrebu. 

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.