Novo:

Franjo Divić

Dr.sc. Franjo Divić, pedagog. Rođen je 1854. godine u Beravcima. Pučku školu završio je u svom mjestu, a gimnaziju u Vinkovcima 1873. Filozofski fakultet pohađa u Beču do 1876. godine kada postaje prvi gimnazijski učitelj. Prvo mu je službovanje na gimnaziji u Sremskoj Mitrovici. Nakon doktorata filozofije 1881. godine prelazi na vinkovačku Gimnaziju. Njegovim dolaskom na školu nastava iz prirodnih predmeta znatno je unaprijeđena, stavljena na višu razinu i izjednačena s nastavom humanističkih predmeta. Boreći se za viši nivo nastave prirodnih predmeta u srednjoj školi, Divić je objavio više stručnih rasprava u stručno-pedagoškim časopisima.

Dr. Franjo Divić je radio 12 godina na vinkovačkoj Gimnaziji, opaka g je bolest spriječila u daljnjem stvaralačkom radu.

Umro je od tuberkuloze u Malom Lošinju u trideset devetoj godini života, 16. svibnja 1893. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.