Novo:

Franjo Andres

Franjo Andres, pedagog, prosvjetni radnik. Rodio se 13. rujna 1857. u Vinkovcima. Pučku školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu 1877. Iduće godine započinje polagati ispite za pučkog učitelja u Zagrebu, te za predavača u građanskim školama. Od 1881. službuje u Lovasu, Strizivojni, Vinkovcima i Srijemskoj Mitrovici. Državne vlasti ga zbog priznanja za dotadašnji prosvjetno-pedagoški rad šalju u Wsetin na tečaj za kulturu vrba i košaraštvo, te drvnu industri¬ju pri Tehnološkom muzeju u Beču.

Potom se vraća u zemlju i u Petrovaradinu osniva, organizira i postaje direktorom “Košaračke škole”, prve zanatlijske (usmjerene) škole u zemlji. Tu ostaje sve do 1894. godine, kada je promaknut za županjskog nadzornika pučkog školstva, a nešto kasnije je poslan u Zagreb gdje postaje Zemaljski nadzornik za pučke škole, pri tadašnjoj hrvatskoj vladi bana Khuena. Istakao se i kao pedagoški teoretičar za svog službovanja u Zagrebu pišući pedagoške rasprave: Napuci i građa za pismene radnje u pučkoj školi (1896.), Školske prilike u glavnom gradu Zagrebu (1898.), Za učiteljevu praksu. Prigodne misli i upute (1899.) i druge.

Umro je u Zagrebu 16. srpnja 1935. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.