Novo:

Fran Janjić

Dr.med. Fran Janjić, specijalist pneumoftizeolog. Rođen u Drenovcima 17. travnja 1907. Pučku školu završio u rodnom selu, gimnaziju u Vinkovcima 1926. Medicinski fakultet u Zagrebu završio je 1932. a nakon specijalizacije radio na Institutu za tuberkulozu u Zagrebu. Rat sretno preživio.

Bavio se epidemijom tuberkuloze, besežiranjem i drugim načinima njenog suzbijanja, bio je vrlo aktivan u Crvenom križu Hrvatske, u esperanto društvima i međunarodnim konferencijama. Stručne članke i rasprave objavljivao u Arhivu za medicinu rada, Narodnom zdravlju, Suvremenim temama iz pneumoftizeologije i drugima od 1946. do 1969.

Prevodio je hrvatske književnike na esperanto ( Andrića, Šimunovića, Kranjčevića).

Umirovljen 1973. aktivan do 1979. Umro u Zagrebu 21. veljače 1992.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.