Novo:

Fidipid

Herodot je u svojim pisanjima spomenuo i bitku na Maratonskom polju (490.g.pr.n.e.). Usred grčko-perzijskih ratova Grci su, iako brojčano slabiji, uspjeli pobijediti moćnu vojsku Darija I. Grčki vojnik Fidipid je cijelu stazu od Maratonskog polja do Atene pretrčao i tako javio sretnu vijest. Od silne iscrpljenosti uspio je prozboriti tek “Pobjedili smo!” i nakon toga je preminuo.

Njemu u čast se u modernim Olimpijskim igrama trči utrka duga 42.195 metara nazvana maraton. Međunarodni olimpijski odbor je procijenio da je staza između Maratona i Atene usvari bila duga oko 34 kilometra.

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (212 Articles)
<p>Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Urednik Hrvatskog povijesnog portala i vlasnik obrta Inter nos. Radi u Srednjoj školi Čakovec. Član stručne radne skupine za izradu kurikuluma povijesti.</p>
  • Damjan

    Grčki vojnik, koji je bio sposoban boriti se cijeli dan bez prestanka umro od iscrpljenosti jer je pretrčao 34km? Kupljena diploma iz povijesti ili je ovo neka zajebancija?

    • Komentar je zanimljiv premda sadrži i dozu vrijeđanja. Prvo vrijedi napomenuti da se prije svega radi o povijesnoj priči o kojoj osim prepričavanja nema dokaza. Nadalje znanstvenici koji su se bavili tim pitanjem govore o tome da je gore navedeni tijekom manje od dva dana trčao ukupno oko 250 kilometara.