Novo:

Eugen Miskolczy

Dr.med. Eugen Miskolczy, major, vinkovački gradski liječnik. Rodio se u Vinkovcima 16. siječnja 1907. Tu završava pučku školu i gimnaziju 1925. godine kao jedan od najboljih učenika gimnazije. Studij medicine završava u Beču 1931., pripravnički staž odrađuje u bečkim i zagrebačkim bolnicama. Godine 1933. vraća se u Vinkovce gdje dobiva dozvolu za rad kao gradski liječnik. U vrijeme Drugog svjetskog rata kao dragovoljac radi u đakovačkom logoru  pružajući nesebičnu pomoć svim logorašima, kako Židovima tako i Romima, te zatočenim Hrvatima. Posebice brine za židovsku djecu koju je uz dozvolu logorskih vlasti smjestio u židovske obitelji u Osijeku i Vinkovcima.

Da bi izbjegli hapšenja i deportaciju u logor svi članovi njegove obitelji su se prebacili u Hrvatsko primorje. Dr. E. Miskolczy se 1942. prebacuje u partizanski, antifašistički pokret. U početku je u sanitetskoj jedinici, a zbog poznavanja više jezika krajem 1943., postaje časnik za vezu između Glavnog štaba Hrvatske i  britanske vojne misije koju je predvodio Randolf Churchill. Tijekom 1944. godine zapovjednik je saniteta u III. banijskoj i IV. ličkoj partizanskoj brigadi. Na kraju rata imenovan je direktorom bolnice u Karlovcu.

Primio je ratna i prva poratna priznanja i odlikovanja.

Umro je 18. siječnja 1947. u Karlovcu, sahranjen u Vinkovcima u obiteljskoj grobnici na židovskom groblju.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.